Izvorni znanstveni članak
EKSTRAKCIJA I ANALIZA KONDENZIRANIH TANINA CASTANEA SATIVA MIIL.
J. Živković
orcid.org/0000-0002-5142-1361
; Medical Faculty of Niš, Department of Pharmacy, Bulevar Zorana Đindića 81, 18000, Niš, Serbia
I. Mujić
; Colegium Fluminense Polytechnic of Rijeka Trpimirova 2/V, 51000 Rijeka, Croatia
G. Nikolić
; Medical Faculty of Niš, Department of Pharmacy, Bulevar Zorana Đindića 81, 18000, Niš, Serbia
S. Vidović
; Faculty of Technology, Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
A. Mujić
; Health Institute, Krešimirova 52/a, 51000 Rijeka, Croatia
Sažetak
Proantocijanidini, poznati kao kondenzirani tanini su jako rasprostranjeni u drvenastim biljkama, a pronađeni su i u hrani. Castanea sativa Mill. se dosta koristi za različite namjene, međutim malo je poznat njegov potencijal i moguća primjena u dijeti i terapiji. Dijelovi kestena kao što su; cijeli plod, srž ploda, vanjska smeđa kora ploda, crvena unutrašnja kora ploda, list, resa, ježura, kao i nova i stara kora drveta su ekstrahirani primjenom 50% etanola
kao ekstragensa. Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida je određen primjenom standardnih kolorimetrijskih testova. Sadržaj ukupnih kondenziranih tanina je najviši u crvenoj unutrašnjoj kori 15,29%CE (vanilin test) i 3,12%CT (kiseli butanolni test). Visok sadržaj ukupnih fenolnih tvari i kondenziranih tanina je određen u ekstraktima rese, vanjske smeđe kore i nove kore drveta. Ekstrakti C. sativa Mill. mogu biti potencijalna sirovina koja sadrži prirodne tanine sa
mogućom primjenom u dijeti i terapiji.
Ključne riječi
Castanea sativa Mill.; kondenzirani tanini, ekstrakti; ukupni flavonoidi; ukupni fenol
Hrčak ID:
52330
URI
Datum izdavanja:
27.11.2009.
Posjeta: 5.560 *