Veterinarski arhiv, Vol. 80 No. 1, 2010.
Izvorni znanstveni članak
Pojavnost bakterija i gljivica u svježem izmetu vrana gačaca (Corvus frugilegus) u Zagrebu, Hrvatska
Ksenija Vlahović
orcid.org/0000-0001-7521-4538
; Department of Biology, University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Zagreb, Croatia
Estella Prukner-Radovčić
; Department of Poultry Diseases with Clinic, University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Zagreb, Croatia
Danijela Horvatek
; Department of Poultry Diseases with Clinic, University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Zagreb, Croatia
Marina Pavlak
; Department of Veterinary Economics and Analytical Epidemiology, University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Zagreb, Croatia
Tomislav Gomerčić
; Department of Biology, University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Zagreb, Croatia
Zdravka Rumiha
; Department of Biology, University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Zagreb, Croatia
Alenka Dovč
; Institute of Poultry Diseases, University of Ljubljana, Faculty of Veterinary Medicine, Ljubljana, Slovenia
Sažetak
Cilj rada bio je odrediti pojavnost bakterija i gljivica u izmetu vrana gačaca u gradskoj sredini. Istraživana je pojavnost bakterija i gljivica u svježem izmetu vrana gačaca (Corvus frugilegus) na području grada Zagreba tijekom razdoblja njihova gniježđenja u 2006. godini. Mikrobiološkim pretragama, u skladu sa standardnim metodama, iz pretraženih izmeta izdvojene su bakterije sljedećih rodova: Escherichia coli, Bacillus spp. i Staphylococcus spp., nadalje Streptococcus spp., Agrobacterium radiobacter i Acinetobacter spp. U izmetu jednog gačca postupkom lančane reakcije polimerazom (PCR) dokazana je bakterija Campylobacter jejuni. Iz prikupljenih uzoraka izmeta također su izdvojene i gljivice: Mucor spp., Cladosporium spp., Rhodotorula rubra, Aspergillus (A.) fumigatus i A. flavus, Alternaria sp., Candida spp. i Penicillium spp.
Ključne riječi
gačac; Corvus frugilegus; bakterije; gljivice
Hrčak ID:
55679
URI
Datum izdavanja:
8.3.2010.
Posjeta: 2.263 *