Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

BIOLOŠKI FILTRI U AKVAKULTURI

Ivo Šarić ; student, Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za akvakulturu, Ćira Carića 4, 2000 Dubrovnik, Hrvatska
Marina Brailo ; dipl. ing., Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za akvakulturu, Ćira Carića 4, 2000 Dubrovnik, Hrvatska
Ana Gavrilović ; mr. sc., Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za akvakulturu, Ćira Carića 4, 2000 Dubrovnik, Hrvatska
Jurica Jug–Dujaković ; dr. sc., Tehnološki i poslovno–inovacijski centar za marikulturu, MARIBIC, Bistrina bb, 20230 Ston, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 154 Kb

str. 117-132

preuzimanja: 907

citiraj


Sažetak

Recirkulacijska akvakultura jedno je od rješenja za ekološki održivu i ekonomski isplativu proizvodnju, a može se smjestiti bilo u urbanim bilo u ruralnim sredinama. Kontrolirani uvjeti omogućuju održavanje optimalnih uzgojnih uvjeta prilagođenih uzgajanoj vrsti tijekom cijeloga proizvodnog procesa i skraćivanje proizvodnog ciklusa u odnosu na otvorene nekontrolirane sustave. Recirkulacijski sustavi trenutačno su među najistraživanijim područjima akvakulture, a biofiltracija, odnosno otklanjanje amonijaka kao otrovnoga produkta probave bjelančevina, jedna je od njihovih najvažnijih komponenti. Cilj je ovog rada prikazati važnost biološke filtracije u recirkulacijskim sustavima i opisati osnovne tipove i dizajne biofiltara koji se rabe u akvakulturi. Danas se u komercijalnim i istraživačkim sustavima upotrebljava više tipova biofiltara koji se međusobno razlikuju u odabiru radnog organizma, principu rada, veličini, materijalu izradbe i sl. Svi biofiltri imaju svoje prednosti i nedostatke, te područje najbolje primjene. Za pravilan je odabir uz dobro poznavanje njihovih značajki nužno dobro poznavati i sve specifičnosti dizajna i funkcioniranja recirkulacijskog sustava u koji se ugrađuju.

Ključne riječi

akvakultura; biofiltracija; biofiltri

Hrčak ID:

62944

URI

https://hrcak.srce.hr/62944

Datum izdavanja:

30.9.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.291 *