Izvorni znanstveni članak
ODLIKE ISTARSKOG GOVEDA U PROIZVODNJI GOVEĐEG MESA
Ante Ivanković
orcid.org/0000-0002-2523-8694
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Pavo Caput
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
G. Prekalj
; Agencija za ruralni razvoj Istre, Pazinske gimnazije 1, Pazin, Hrvatska
Nikolina Kelava
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
M. Konjačić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
G. Šubara
; Agencija za ruralni razvoj Istre, Pazinske gimnazije 1, Pazin, Hrvatska
E. Šuran
; Agencija za ruralni razvoj Istre, Pazinske gimnazije 1, Pazin, Hrvatska
Sažetak
Istarsko govedo jedna je od autohtonih ugroženih pasmina koja se nastoji reafirmirati kroz program proizvodnje kvalitetne i prepoznatljive govedine. Cilj istraživanja je utvrditi karakteristike muške junadi istarskog goveda u procesu tova kao i kvalitativne osobitosti trupova odnosno mesa. Utvrđeni prosječni dnevni prirast tijekom razdoblja tova je umjeren (1,032 kg/dan). Postignuta tjelesna masa u dobi dvanaest (387,7 kg), petnaest (470,5 kg) i osamnaest mjeseci (579,3 kg) ukazuje na povoljan kapacitet rasta istarskog goveda. U dobi od 25 mjeseci, završna klaonička masa je iznosila 768,0 kg. Prosječna masa toplih polovica iznosila je 426 kg a randman 55,46 %. Udio kostiju u obrađenom trupu iznosio je 26,41 %. Pokazatelji boje i pH ukazuju na neznatno tamniju boju mesa. Kemijska analiza mesa ukazuje na povoljan omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Provedeno istraživanje ukazuje na povoljan kapacitet rasta i dobru kvalitetu mesa istarskog goveda. Aktualna populacija istarskog goveda u okviru provedbe programa gospodarske reafirmacije može postići dostatnu razinu konkurentnosti bez značajnijeg protežiranja tovnih odlika što olakšava provedbu primarnog konzervacijskog cilja, očuvanja genetske varijabilnosti.
Ključne riječi
istarsko govedo; goveđe meso; kvaliteta trupa; kvaliteta mesa
Hrčak ID:
64556
URI
Datum izdavanja:
21.2.2011.
Posjeta: 1.961 *