Vijest
Iz naših mljekara
Ivan Čebašek
; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb
Sažetak
Mlijeko pretežno od večernje i jutarnje mužnje, sabrano u mljekari pasteriziramo na 72° C (kratkotrajna pasterizacija), ulijevamo u sirarski kotao. Za to vrijeme udešavamo postotak masnoće mlijeka u kotlu na 1,4 % i dodamo 0,4 % - 0,6 % dobre čiste kulture mliječnokiselog vrenja, da nam se počne razvijati poželjna mikroflora. Za cijelo vrijeme, dok punimo kotao, mlijeko polako miješamo da ga prozračimo i ugrijemo na temperaturu sirenja 30-32 °C. Prije usiravanja uzmemo potrebne uzorke za ispitivanje postotka masti, kiselosti, probe vrenja i dodamo još do 0,1 % 40 %-tnog klorkalcija.
Ključne riječi
Hrčak ID:
65449
URI
Datum izdavanja:
2.10.1960.
Posjeta: 987 *