Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Vezana voda u mlijeku i mliječnim proizvodima

Jovan Đorđević ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb
Marijana Carić


Puni tekst: hrvatski pdf 734 Kb

str. 122-129

preuzimanja: 1.799

citiraj


Sažetak

Mlijeko i mliječni proizvodi, u zavisnosti od vrste, sadrže manje ili veće količine vode. Međutim, kada se govori o vodi, njenoj ulozi, djelovanju, ponašanju u pojedinim tehnologijama prerade mlijeka misli se uglavnom na slobodnu vodu. U literaturi se rijetko sreću istraživanja koja se odnose na solvatno vezanu vodu hidrofilnim bjelančevinama mlijeka (kazeinom, albuminom).

Ključne riječi

mlijeko; mliječni proizvodi; voda; vezana voda

Hrčak ID:

66255

URI

https://hrcak.srce.hr/66255

Datum izdavanja:

2.6.1972.

Posjeta: 2.797 *