Izvorni znanstveni članak
Automatizirana metoda za rutinsko određivanje zaostataka antibiotika u mlijeku
Ljerka Kršev
; Zagrebačka mljekara, Zagreb
Sažetak
Mljekarski laboratoriji imaju velik posao kada žele odrediti kvalitetu mlijeka svakog svog proizvođača, pa im svakako nije na odmet kada se bilo koja od različitih operacija koju moraju izvršiti automatizira. Svaka analiza na prisutnost antibiotika u uzorku mlijeka traži poprilično velik utrošak radnog vremena jednog analitičara-bakteriologa (npr. metoda kolutića filtar-papira na agarnoj ploči u Petrijevoj zdjelici). Uostalom, naći metodu koja će isključiti mnoge pogreške, napose manipulativne, od velike je koristi za mljekarske stručnjake koji rade u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda.
Ključne riječi
mlijeko; antibiotici; zaostaci antibiotika
Hrčak ID:
66298
URI
Datum izdavanja:
2.9.1972.
Posjeta: 1.157 *