Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Automatizirana metoda za rutinsko određivanje zaostataka antibiotika u mlijeku

Ljerka Kršev ; Zagrebačka mljekara, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 420 Kb

str. 206-210

preuzimanja: 589

citiraj


Sažetak

Mljekarski laboratoriji imaju velik posao kada žele odrediti kvalitetu mlijeka svakog svog proizvođača, pa im svakako nije na odmet kada se bilo koja od različitih operacija koju moraju izvršiti automatizira. Svaka analiza na prisutnost antibiotika u uzorku mlijeka traži poprilično velik utrošak radnog vremena jednog analitičara-bakteriologa (npr. metoda kolutića filtar-papira na agarnoj ploči u Petrijevoj zdjelici). Uostalom, naći metodu koja će isključiti mnoge pogreške, napose manipulativne, od velike je koristi za mljekarske stručnjake koji rade u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda.

Ključne riječi

mlijeko; antibiotici; zaostaci antibiotika

Hrčak ID:

66298

URI

https://hrcak.srce.hr/66298

Datum izdavanja:

2.9.1972.

Posjeta: 1.157 *