Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje kvalitete mlijeka krava hranjenih sa i bez ureje

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Sarajevo


Puni tekst: hrvatski pdf 424 Kb

str. 128-131

preuzimanja: 595

citiraj


Sažetak

Sve šira upotreba sintetskih, dušičnih supstanci u ishrani krava muzara, dovodi do neophodnosti ispitivanja njihovog djelovanja na sastav, kvalitetu i tehnološko svojstvo mlijeka. Sve je više autora koji se bave ispitivanjem utjecaja ishrane krava s urejom koja ulazi u sastav obroka. Rezultati ispitivanja pokazuju da kod ishrane krava muzara sa sintetskim dušičnim tvarima topivim u vodi one lako prodiru u krv, a iz krvi u mlijeko.

Ključne riječi

mlijeko; kvaliteta mlijeka; hranidba krava; ureja

Hrčak ID:

66454

URI

https://hrcak.srce.hr/66454

Datum izdavanja:

2.6.1971.

Posjeta: 1.171 *