Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Upotreba sirutke za kontinuiranu proizvodnju kvasca

Silvija Miletić ; Poljoprivredni fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 243 Kb

str. 11-14

preuzimanja: 463

citiraj


Sažetak

Hranjiva vrijednost sirutke je znatna, jer sirutka sadržava 2-5 % laktoze, 0,6 % bjelančevina, 0,2-0,3 % masti i 0,4-1,3 % mineralnih tvari. Međutim, izdvajanje suhe tvari sirutke vrlo je kompliciran i skup postupak, budući da sirutka sadržava vrlo mnogo vode. Vrlo je velik broj sirarskih poduzeća koja sirutku vraćaju proizvođaču mlijeka ili je uklanjaju iz pogona s otpadnom vodom i time kompliciraju i onako težak problem otpadnih voda.

Ključne riječi

sirutka; kvasci

Hrčak ID:

66678

URI

https://hrcak.srce.hr/66678

Datum izdavanja:

2.1.1962.

Posjeta: 1.124 *