Veterinary Archives, Vol. 81 No. 2, 2011.
Original scientific paper
Histološke i kemijske osobitosti mehanički iskoštenog mesa tovnih pilića.
Karmen Botka-Petrak
; Department of Anatomy, Histology, and Embryology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ante Hraste
; Department of Anatomy, Histology, and Embryology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Hrvoje Lucić
; Department of Anatomy, Histology, and Embryology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željko Gottstein
; Department of Poultry Diseases with Clinic, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Martina Đuras Gomerčić
; Department of Anatomy, Histology, and Embryology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Slavica Jakšić
; Veterinary Station of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Petrak
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
U procjeni mehanički iskoštene peradi (MDP), a u vezi s namjenom kao sirovine za prehrambene proizvode, moraju se promatrati njihove funkcionalne vrijednosti. Osnovno načelo separacije mesa ovisi o svrhovitosti strojeva za separaciju koji mehanički iskošteno meso pripremaju za proizvode u smislu djelotvornih vrijednosti. Mehanički iskošteno meso peradi u ovom radu bilo je proizvedeno od pilećih trupova, krila i vratova nakon komercijalnoga rasjeka. Separacija je provedena na stroju „Beehive“ koji je iskoštio mišićno i masno tkivo te kožu, odvojeno od hrskavice, kosti i limfatičkoga tkiva (nusproizvodi). Histološka su pretraživanja obavljana na mikroskopskim preparatima obojenim hemalaun-eozinom. Kemijskom analizom određen je sadržaj vode, masti, bjelančevina, pepela i kalcija. Srednja vrijednost sadržaja vode bila je najviša u uzorcima iskoštenoga trupa (69,14%). Ukupne masti (20,85%) bile su najviše u iskoštenom mesu leđa, ukupne bjelančevine (15,57%) u iskoštenom mesu trupa. Sadržaj pepela bio je najviši u iskoštenom mesu krila (1,65%), kao i sadržaj kalcija (0,29%). U “nusproizvodu” najviša vrijednost udjela vode bila je u trupu (59,02%). Ukupne masti (11,56%) bile su najviše u “nusproizvodu” krila, a ukupne bjelančevine (23,88%), pepeo (20,19%) i kalcij (7,41%) bili su najviši u leđima. Rezultati kemijskih pretraga u korelaciji su s rezultatima histoloških ispitivanja. Takve uzajamne histološke i kemijske pretrage daju relevantne rezultate u smislu funkcionalnih komponenata sirovine koje izravno utječu na kakvoću završnoga proizvoda.
Keywords
iskošteno meso; pilići; histologija; kemijska analiza
Hrčak ID:
67360
URI
Publication date:
26.4.2011.
Visits: 3.252 *