Skip to the main content

Review article

Analitičke metode u identifikaciji vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda

Peter Zachar
Michal Šoltés
Radovan Kasarda
Jaroslav Novotný
Miroslava Novikmecová
Dana Marcinčáková ; The University of Veterinary Medicine and Pharmacy, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovak Republic


Full text: english pdf 849 Kb

page 199-207

downloads: 10.460

cite


Abstract

Svrha ovog rada bila je prikazati važnost provjere autentičnosti mlijeka i mliječnih proizvoda, s posebnim naglaskom na primjenu analitičkih metoda za otkrivanje patvorenja. Nedopušteno dodavanje
jeftinijih vrsta mlijeka tijekom tehnološkog procesa proizvodnje postala je ustaljena praksa koja može prouzročiti probleme u smislu netolerancije ili alergija, vjerskih, etičkih i kulturoloških prigovora te propisanih zahtjeva kakvoće. U radu su prikazane i raspravljene različite metode identifikacije vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda, poput elektroforetskih, kromatografskih, PCR i imunoloških tehnika.

Keywords

analitičke metode; vrste mlijeka; sir

Hrčak ID:

71461

URI

https://hrcak.srce.hr/71461

Publication date:

7.9.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 12.166 *