Skip to the main content

Original scientific paper

Uloga nutraceutika u anti-agingu

Darija Vranešić-Bender orcid id orcid.org/0000-0001-7153-4753


Full text: english pdf 160 Kb

page 537-544

downloads: 2.970

cite


Abstract

Široki pojam nutraceutika odnosi se na sve vrste hrane sa zdravstvenim ili medicinskim učinkom. U svijetu funkcionalne hrane i nutraceutika regulativa se razvija usporedno s razvojem novih proizvoda. Ne postoje ujednačeni zakonski propisi pojedinih zemalja o upotrebi gore navedenog nazivlja. Postoji nekoliko teorija kojima se pokušava protumačiti fenomen starenja čovjeka, a najzanimljivija teorija koja se tiče prehrane je teorija slobodnih radikala i potencijalna uloga antioksidansa u procesu starenja. Velika skupina supstanca uključujući vitamine, karotenoide, flavonoide i minerale imaju in vitro ili in vivo antioksidativne karakteristike koje su klinički značajne. Potražnja za anti-aging supstancama podrijetlom iz hrane i bilja u iznimnom je porastu, a sastojci koji su osobito popularni u ovome segmentu su antioksidansi, poglavito koenzim Q10, fitoestrogeni, probiotici i omega-3 masne kiseline. Sastojci su to koji imaju povoljno djelovanje na probavni i imuni sustav te ometaju upalne i degenerativne procese u organizmu. Izazov u ovome polju u budućnosti leži u kombiniranju strateške upotrebe kozmeceutika i nutraceutika u svrhu intervencije u biološke procese starenja kože i druge degenerativne promjene na koži.

Keywords

starenje; antioksidansi; dodatci prehrani; nutraceutici

Hrčak ID:

84840

URI

https://hrcak.srce.hr/84840

Publication date:

20.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 5.302 *