Professional paper
ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI
Neven Duvnjak
; Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Split, Split, Hrvatska
Full text: croatian pdf 293 Kb
page 97-112
downloads: 3.706
cite
APA 6th Edition
Duvnjak, N. (2012). ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI. Narodna umjetnost, 49 (2), 97-112. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/index.php/93666
MLA 8th Edition
Duvnjak, Neven. "ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI." Narodna umjetnost, vol. 49, no. 2, 2012, pp. 97-112. https://hrcak.srce.hr/index.php/93666. Accessed 22 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Duvnjak, Neven. "ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI." Narodna umjetnost 49, no. 2 (2012): 97-112. https://hrcak.srce.hr/index.php/93666
Harvard
Duvnjak, N. (2012). 'ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI', Narodna umjetnost, 49(2), pp. 97-112. Available at: https://hrcak.srce.hr/index.php/93666 (Accessed 22 November 2024)
Vancouver
Duvnjak N. ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI. Narodna umjetnost [Internet]. 2012 [cited 2024 November 22];49(2):97-112. Available from: https://hrcak.srce.hr/index.php/93666
IEEE
N. Duvnjak, "ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI", Narodna umjetnost, vol.49, no. 2, pp. 97-112, 2012. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/index.php/93666. [Accessed: 22 November 2024]
Full text: english pdf 112 Kb
page 113-113
downloads: 369
cite
APA 6th Edition
Duvnjak, N. (2012). ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI. Narodna umjetnost, 49 (2), 97-112. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/index.php/93666
MLA 8th Edition
Duvnjak, Neven. "ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI." Narodna umjetnost, vol. 49, no. 2, 2012, pp. 97-112. https://hrcak.srce.hr/index.php/93666. Accessed 22 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Duvnjak, Neven. "ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI." Narodna umjetnost 49, no. 2 (2012): 97-112. https://hrcak.srce.hr/index.php/93666
Harvard
Duvnjak, N. (2012). 'ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI', Narodna umjetnost, 49(2), pp. 97-112. Available at: https://hrcak.srce.hr/index.php/93666 (Accessed 22 November 2024)
Vancouver
Duvnjak N. ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI. Narodna umjetnost [Internet]. 2012 [cited 2024 November 22];49(2):97-112. Available from: https://hrcak.srce.hr/index.php/93666
IEEE
N. Duvnjak, "ANALIZA SADRŽAJA KUHARICA POSVEĆENIH DALMATINSKOJ KUHINJI: PRILOG DEFINIRANJU NAČINA PREHRANE U DALMACIJI", Narodna umjetnost, vol.49, no. 2, pp. 97-112, 2012. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/index.php/93666. [Accessed: 22 November 2024]
Abstract
U članku se prikazuju rezultati analize sadržaja osam dalmatinskih kuharica. Glavni su istraživački ciljevi opisati dalmatinsku kuhinju i utvrditi njezina glavna obilježja. Kombiniran je kvalitativni i kvantitativni pristup: prvi za interpretaciju sadržaja važnih za opis dalmatinske kuhinje, a drugi za analizu strukture kuharica prema vrstama jela i namirnica te načina pripreme hrane. Rezultati pokazuju da u dalmatinskoj kuhinji dominiraju mesna jela, slijede jela od riba, plodova mora i povrća te juhe i tjestenine. Obroci se pripremaju jednostavno i brzo. Ostala obilježja su vezanost uz tradiciju, ekonomičnost, umjerenost, odijeljenost sezonskih jela, uporaba svježih namirnica, maslinovog ulja i domaćeg začinskog bilja. Istraživanje je otkrilo neočekivanu činjenicu: omjer između “teških i manje zdravih” jela i “laganih i zdravih” jela preteže u korist prvih.
Keywords
dalmatinska kuhinja; dalmatinske kuharice; analiza sadržaja; kvalitativni i kvantitativni pristup; opis dalmatinske kuhinje
Hrčak ID:
93666
URI
https://hrcak.srce.hr/93666
Publication date:
14.12.2012.
Article data in other languages:
english
Visits: 5.712
*