Skip to the main content

Original scientific paper

Lactobacillus reuteri: novajlija u tehnologiji mlijeka

T. Klantschitsch
H. Spillmann
Z. Puhan ; Labor fur Milchwissenschaft, ETH - Zentrum, 8092 Zurich


Full text: english pdf 2.121 Kb

page 183-196

downloads: 3.388

cite


Abstract

Lactobacillus reuteri je stanovnik gastrointestinalnog trakta ljudi i Životinja, a izoliranje i iz hrane (kobasice, sir, kiselo tijesto). Navodi se da je L. reuteri dominantna heterofermentativna vrsta Lactobacillus jedinstvenih svojstava. Mote povoljno djelovati na stabiliziranje intestinalne mikroflore, prema tome, štiti od patogenih mikroorganizama. L. reuteri je novajlija u tehnologiji mlijeka i proizvodima koji se pojavljuju na tržištu, a taj se mikroorganizam dodaje (slatko mlijeko i fermentirani mliječni proizvodi). Nije posve jasna uloga L. reuteri u intestinalnom ekosustavu i koliko je važan za zdravlje i dobrobit domaćina. L. reuteri je obligatni heterofermentativni Lactobacillus i proizvodi u određenim uvjetima reuterin (ß-hidroksipropionaldehid), antimikrobnu tvar širokog spektra, koja priječi razvoj niza nepoželjnih bakterija, kvasaca, gljiva i protozoa.

Keywords

tehnologija mlijeka; Lactobacillus reuteri

Hrčak ID:

95002

URI

https://hrcak.srce.hr/95002

Publication date:

17.9.1996.

Article data in other languages: english

Visits: 4.410 *