Skip to the main content

Original scientific paper

Proučavanje problematike suhe tvari jogurta

Jovan Đorđević ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
M. Miličić
Ognjen Maćej


Full text: croatian pdf 1.004 Kb

page 31-36

downloads: 665

cite


Abstract

Izvršena su istraživanja radi utvrđivanja uzroka koji dovode do manjeg sadržaja SM i SMBM u jogurtu u usporedbi s mlijekom. Određivani su sadržaj masti, suhe tvari i titraciona kiselost u inokuliranom mlijeku, u mlijeku za vrijeme inkubacije (2; 2,5 i 3 h) i u jogurtu 24 h posle inokulacije. Dobiveni podaci pokazuju da u toku inkubacije dolazi do smanjenja suhe tvari. Ono iznosi 0,08%, a tokom hlađenja i skladištenja 0,06%, što čini ukupno smanjenje od 0,14%. Smanjenje se odnosi na SMBM i posljedica je gubitka isparljivih sastojaka koji nastaju tokom procesa proizvodnje jogurta. Detaljnija proučavanju dovela su do vrlo zadovoljavajućih rezultata koji omogućavaju da se izbjegnu gubici u suhoj tvari.

Keywords

jogurt; suha tvar

Hrčak ID:

101189

URI

https://hrcak.srce.hr/101189

Publication date:

1.2.1988.

Article data in other languages: english

Visits: 1.527 *