Short communication, Note
Antifugalna i antipatulinska aktivnost Gluconobacter oxidans izolirane s površine jabuke
Martina Bevardi
; Institute of Public Health “Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Croatia
Jadranka Frece
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Dragana Mesarek
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jasna Bošnir
orcid.org/0000-0002-9877-2927
; Institute of Public Health “Dr. Andrija Štampar”, Zagreb, Croatia
Jasna Mrvčić
orcid.org/0000-0001-8066-5851
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Frane Delaš
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ksenija Markov
orcid.org/0000-0001-9188-366X
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Tretiranje voća fungicidima, nakon berbe, uobičajeni je način suzbijanja plave plijesni. Međutim, propadanje voća može se spriječiti i upotrebom antagonističkih mikroorganizama, kao što je bakterija Gluconobacter oxydans. Svrha ovoga rada bila je izolirati prirodnu mikrobnu populaciju s površine jabuka i istražiti moguće inhibitorno djelovanje Gluconobacter oxydans 1J na plavu plijesan, Penicillium expansum, najvažnijeg uzročnika kvarenja jabuka u skladištu. Najveća antifungalna aktivnost bakterije primijećena je između 3. i 9. dana, kada nije zabilježen porast kolonija, a nakon 12. dana promjer kolonije plijesni bio je manji za 42,3 %. Iako istraživana bakterija Gluconobacter oxydans 1J nije u potpunosti inhibirala rast plijesni u jabučnom soku pokazala je visoku razinu učinkovitosti (od 86 % do 95 %). Gluconobacter oxydans 1J djelomično inhibira rast plijesni i u potpunosti biosintezu patulina, ovisno o vremenu i uvjetima uzgoja.
Keywords
antagonistički mikroorganizmi; nakupljanje toksina; Penicillium expansum; rast plijesni
Hrčak ID:
103938
URI
Publication date:
18.6.2013.
Visits: 2.454 *