Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj kravljeg i ovčjeg mlijeka na kvalitetu sira

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac


Full text: croatian pdf 1.120 Kb

page 87-95

downloads: 586

cite


Abstract

Kvaliteta i vrijednost sira zavise prvenstveno o kvaliteti mlijeka. Svako mlijeko nije pogodno za preradu u sireve. Kvaliteta mlijeka se utvrđuje ispitivanjem sastava, tehnološke vrijednosti, kvalitete mikroflore i drugih osobina koje bitno utječu na procese sirenja. Utjecaj mliječne životinje, njen potencijal u proizvodnji i u postizanju kvalitetne vrijednosti mlijeka je veoma značajan.

Keywords

sir; kvaliteta; kravlje i ovčje mlijeko

Hrčak ID:

115320

URI

https://hrcak.srce.hr/115320

Publication date:

2.4.1979.

Visits: 1.259 *