Skip to the main content

Original scientific paper

Zamrzavanje kao proces koji obezbjeđuje trajniju upotrebu kajmaka

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac


Full text: croatian pdf 840 Kb

page 291-297

downloads: 2.855

cite


Abstract

Proizvodnja kajmaka se vrši na individualnim gazdinstvima. Kajmak zrije u kačicama do momenta isporuke na tržište. Problemi pakovanja u manju ambalažu i skladištenje kajmaka na niskim temperaturama +4 °C (277,15 K) i -25 ° (248,15 K) su bili osnova našeg ispitivanja. Analize kontrolnog kajmaka i kajmaka iz ogleda nisu pokazale bitne razlike u kvalitetu. Senzorska ocjena kvalitete je ukazala na promjene kajmaka koje se dešavaju u toku skladištenja. Rezultati su pokazali da se kvaliteta sačuvala u periodu od 4-5 mjeseci, a u toku dužeg stajanja dolazi do promjene kvaliteta kajmaka.

Keywords

kajmak; zamrzavanje

Hrčak ID:

116469

URI

https://hrcak.srce.hr/116469

Publication date:

1.10.1983.

Article data in other languages: english

Visits: 4.587 *

accessibility

closePristupačnostrefresh

Ako želite spremiti trajne postavke, kliknite Spremi, ako ne - vaše će se postavke poništiti kad zatvorite preglednik.