Acta clinica Croatica, Vol. 53. No. 2., 2014.
Review article
Sindrom oralne alergije – pojava koja zahtijeva multidisciplinarni pristup
Nikolina Kelava
Liborija Lugović-Mihić
orcid.org/0000-0001-7494-5742
Tomislav Duvančić
Renata Romić
Mirna Šitum
Abstract
Sindrom oralne alergije je jedan od najčešćih oblika alergije na hranu. Ovaj sindrom uključuje simptome kao što su svrbež i oticanje usnica, nepca i jezika, koji nastaju obično nakon konzumacije svježeg voća i povrća. Patogenetski, dolazi do križne reakcije između antigena peludi i antigena iz hrane kao što je svježe voće, povrće i orašasti plodovi, koji su strukturalno slični peludi. Ovaj sindrom pripada alergijskim reakcijama tipa I (IgE posredovane reakcije) koje uključuju reakciju specifičnog IgE sa specifičnim alergenom odnosno proteinom peludi i s proteinom iz hrane. Dijagnozu postavljamo prvenstveno na temelju anamneze, te potvrđujemo kožnim testiranjem, testovima in vitro i provokacijskim testovima. Diferencijalna dijagnoza uključuje mnoge bolesti (npr. sindrom pečenja usta, angioedem, peludna groznica i još različite oralne bolesti) pa je upravo zbog toga potreban multidisciplinarni pristup te uključiti stručnjake različitih specijalnosti u postupak dijagnostike i liječenja. Terapija uključuje izbjegavanje odgovornog voća i povrća ili njihovu termičku obradu te primjenu antihistaminika, ponekad su potrebne i jače terapijske mjere, npr. u liječenju anafilaktične reakcije. U ovome radu prikazana je etiopatogeneza, klinička slika i simptomi, dijagnostički postupci i liječenje oralnog alergijskog sindroma.
Keywords
Alergija na hranu; Oralne bolesti – imunologija; Sindrom oralne alergije; Pelud
Hrčak ID:
127692
URI
Publication date:
1.7.2014.
Visits: 3.151 *