Review article
Analiza patulina u jabučnom soku
S. Duraković
; Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučlišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
B. Radić
; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
F.V. Golem
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Z. Duraković
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
T. Beritić
; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, Hrvatska
Lj.M. Lalić
; Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučlišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Istraživana je mogućnost kvantitativnog određivanja patulina tu jabučinom soku. Postupak je uključivao ekstrakciju patulina iz soka s pomoću etil-acetata, pročišćavanje ekstrakata kromatografijom na stupcu silikagela te kvalitativno i kvantitativno određivanje s pomoću tankoslojne kromatografijc. Izlaganjem ploča za tankoslojnu kromatografiju koncentriranim parama amonijaka dobiveni su derivati s intenzivnijom fluorescencijom, što je olakšalo kvantitativno fluorodenzitometrijsko određivanje patulina. Granična koncentracija, što se s pomoću upotrijebljene metode mogla odrediti, bila je 200 ng čistog patulina i 100 µg patulina na litru soka. Djelotvomost postupka bila je od 78 do 110%, a prosječna vrijednost djelotvornosti bila je 98%.
Keywords
analitičke metode; fluorodenzitometrijska metoda; kromatografska tehnika; mikotoksini; plijesni
Hrčak ID:
147253
URI
Publication date:
26.1.1994.
Visits: 1.728 *