Skip to the main content

Review article

Analiza patulina u jabučnom soku

S. Duraković ; Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučlišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
B. Radić ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
F.V. Golem ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Z. Duraković ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
T. Beritić ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, Hrvatska
Lj.M. Lalić ; Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučlišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 4.499 Kb

page 263-267

downloads: 656

cite


Abstract

Istraživana je mogućnost kvantitativnog određivanja patulina tu jabučinom soku. Postupak je uključivao ekstrakciju patulina iz soka s pomoću etil-acetata, pročišćavanje ekstrakata kromatografijom na stupcu silikagela te kvalitativno i kvantitativno određivanje s pomoću tankoslojne kromatografijc. Izlaganjem ploča za tankoslojnu kromatografiju koncentriranim parama amonijaka dobiveni su derivati s intenzivnijom fluorescencijom, što je olakšalo kvantitativno fluorodenzitometrijsko određivanje patulina. Granična koncentracija, što se s pomoću upotrijebljene metode mogla odrediti, bila je 200 ng čistog patulina i 100 µg patulina na litru soka. Djelotvomost postupka bila je od 78 do 110%, a prosječna vrijednost djelotvornosti bila je 98%.

Keywords

analitičke metode; fluorodenzitometrijska metoda; kromatografska tehnika; mikotoksini; plijesni

Hrčak ID:

147253

URI

https://hrcak.srce.hr/147253

Publication date:

26.1.1994.

Article data in other languages: english

Visits: 1.728 *