Skip to the main content

Short communication, Note

Nova metoda određivanja dodatnog vremena zbog ergonomskih opterećenja

V. Verhovnik ; Department of Mechanical Engineering, Faculty of Technical Sciences, University of Muribor, Maribor, Slovenia
A. Polajnar


Full text: english pdf 7.298 Kb

page 139-148

downloads: 424

cite


Abstract

S izmijenjenim uvjetima rada u konfekcijskoj i metaloprerađivačkoj industriji mijenjaju se i potrebna dodatna vremena pri postavljanju norme. Zato predstavljamo metodu utvrđivanja opterećenja i opterećenosti čovjeka u novim uvjetima rada s određivanjem novog dodatnog koeficijenta te njegovo uključenje u jednadžbu za određivanje vremena obrade. Metoda daje kriterije i stupnjeve za ocjenu opterećenja na radnom mjestu. To su fizička (dinamička i statička), toplinska, opterećenja vida, opterećenja uslijed buke, opterećenja zbog eksplozije aerosolom, plinom i parama, opterećenja zbog monotonije. Opterećenja su izražena ekološkim, fiziološkim i psihičkim indeksom. Indeksi su ponderirani. Ponder sadržava faktor težine i vremena izloženosti opterećenju. Ponder je izražen brojem bodova, zbroj kojih je adekvatan odraz promatranih opterećenja. Opterećenja i opterećenosti smanjuju učinak radnika. Zato ih moramo uzeti u obzir u normi, da hi kompenzirali manji učinak radnika zbog tjelesnog i psihičkog napora tijekom radnog dana. S više stanaka i odmora moramo radniku omogućiti da s normalnim nastojanjima izvrši radnu zadaću. Potrebna korekcija vremena izrade obuhvaćena je ergonomskim koeficijentom Ker. Utvrđeni ergonomski koeficijent Ker, iznosi u prosjeku 44% manji dodatak od dosadašnjih koeficijenata napora Kn i okruženja Ko u konfekcijskoj i oko 31% manji dodatak u automatiziranoj metaloprerađivačkoj industriji, što znači da je za toliki udio smanjen i vremenski iznos strojno-ručnih i ručnih zahvata u okviru vremena izrade. Iz toga slijedi odgovarajuće povećanje produktivnosti, dapače uz poštovanje predviđene metode rada, gdje određeni počinak i odmor tijekom radnog vremena omogućavaju radniku normalan učinak, a da pritom umor ne prekorači dopuštene vrijednosti.

Keywords

analiza radnog mjesta; ocjena stresa; planiranje proizvodnje; radna okolina; radni uvjeti; vremenska studija

Hrčak ID:

147271

URI

https://hrcak.srce.hr/147271

Publication date:

22.10.1993.

Article data in other languages: english

Visits: 1.385 *