Original scientific paper
REZULTATI PRVOG TESTA U PROJEKTU STVARANJA DOMAĆEG TIPA MESNATE SVINJE 2. KVALITATIVNE OSOBINE MESA
Antun Petričević
; Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek, Republika Hrvatska
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek, Republika Hrvatska
Zlata Maltar
; Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek, Republika Hrvatska
Dražen Vujčić
; Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek, Republika Hrvatska
Abstract
U ovom dijelu testa korišteno je meso svinje porijeklom od devet
ispitivanih skupina različitog genotipa i porijekla, testiranih u istim uvjetima. Na mesu (MLD) ustanovljene su vrijednosti pH₁ (45',p.m.),
pH₂, (24 sata p.m.), sposobnost vezanja vode (sp.v.v.) i boja (Göfo)
mesa, zatim je izmjerena površina (cm²,) dugog leđnog mišića (musculus longissimus dorsi - MLD), površina pripadajućeg dijela potkožne slanine (cm²) te izračunavanje međusobnog odnosa mesa i slanine. Dobiveni prosječni rezultati pokazatelja kvalitativnih svojstava mesa pokazuiu da se oni uglavnom nalaze u granicama- normalnog, tj. pH₁ od 6,67 do 6,09; pH₂ od 5,70 do 5,87; sp.v.v. do 6,70 do 8,54 cm² boja od 61,30 do 55,17.Međutim, to se nebi moglo reći za sedmu skupinu (BL x [VJ x NjL x DL]), gdje je uz skoro granične srednje pH₁ vrijednosti (‾x 6,09) bila nepoželjna boja mesa (Göfo = 50,36), a sp.v.v. 9,07cm². Isto tako je, doduše samo boja mesa (Göfo =42,579 znatno odstupala od poželjne u mesu pete skupine (H x [VJ x ŠL] ), dok su ostala svojstva bila u granicama normale. Rezultati površine MLD (39,31- 32,40 cm²), pripadajuće slanine (18,56 -26,67 cm²) i odnosa meso:slanina (0,535-0,822) pokazuju da se radi pretežno o populaciiama dobre mesnatosti. U zakliučku ovog rada se ističe da se prilikom selekcijskog rada u svinjogojstvu, pored praćenja mesnatosti, povodi i stalno praćenje svojstava mesa.
Keywords
Hrčak ID:
162186
URI
Publication date:
26.7.1991.
Visits: 837 *