Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 39 No. 3, 2016.
Professional paper
Hranjiva vrijednost mandarina (Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour)
Dubravka Ferenčić
; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč
David Gluhić
orcid.org/0000-0002-4507-6012
Slavica Dudaš
; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč
Abstract
Mandarina ili mandarinka (lat. Citrus reticulata Blanco, Citrus nobilis Lour) je trajnozelena biljka koja naraste oko 2 do 3 m visine. Pripada porodici Rutvica (Reticulata), a rodu Citrusa. Biljka potječe iz Kine, a njen naziv od vladara mandarina, koji su to voće darivali u znak poštovanja. U mediteranskom dijelu Europe mandarina se počela uzgajati polovicom 19. stoljeća, a na našem obalnom području početkom 20. stoljeća. Najbolje uspijeva u suptropskim krajevima jer je posebno osjetljiva na niske temperature. U Hrvatskoj se uzgaja u dolini rijeke Neretve. Osim mikroklime i položaja koji omogućuju njen rast, izvanredna rodnost pripisuje se aluvijalnom području na kojem su podignuti nasadi vrlo kvalitetnih japanski Unshiu sorti mandarina. Mandarina pripada grupi zimskog (sezonskog) voća. Kao takva, vrlo je cijenjena zbog svojih hranjivih sastojaka i antioksidacijskih svojstava. Udio vitamina C u 100 grama sviježeg mesnatog dijela mandarine iznosi 26,7 mg. Tolika količina može zadovoljiti 80% potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C ili askorbinska kiselina djeluje kao donator vodika te kao reducens sudjeluje u brojnim biološkim procesima. Kao antioksidans spriječava prijelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, a oni su uzrok oštećenja bjelančevina i DNK. Između ostalog, jača imunitet, sudjeluje u sintezi kolagena, karnitina i važan je za sintezu masnih kiselina.
Keywords
mandarina; hranjiva vrijednost; vitamini; minerali; eterično ulje
Hrčak ID:
162239
URI
Publication date:
21.4.2016.
Visits: 6.430 *