Skip to the main content

Review article

Od tradicionalne uporabe do znanstvenog značaja: Cvijet smilja

Marina Rajić ; Vextrad.o.o.
M. Bilić ; Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku ,Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
K. Aladić ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Vinkovci
Doris Šimunović ; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno- tehnološki fakultet
T. Pavković ; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno- tehnološki fakultet
Stela Jokić ; Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku ,Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek


Full text: croatian pdf 247 Kb

page 16-26

downloads: 1.732

cite

Full text: english pdf 247 Kb

page 26-26

downloads: 2.898

cite


Abstract

U novije vrijeme kozmetička i farmaceutska industrija posebnu pažnju posvećuju pronalaženju dragocijenih biljaka koje svoju primjenu pronalaze u formulacijama kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda. Jedna tako dragocijena biljka je zbog bogatstva biološki aktivnih komponenti i smilje. Dugo je vremena bila potisnuta u zaborav, no u novije vrijeme postaje velika atrakcija u svijetu. U flori Europe se nalazi 25 vrsta roda Helichrysum, dok je na editeranskom podneblju od posebnog značaja vrsta Helichrysumitalicum. U radu je dan taksonomski pregled europskih vrsta smilja. Opisane su morfološke i fiziološke karakteristike smilja, način uzgoja, način berbe te količina prinosa. Najvažniju grupu biljnih pripravaka čine ekstrakti koji se dobivaju primjenom različitih metoda ekstrakcije, počevši od jednostavnih do naprednih tehnika poput ekstrakcije pomoću superkritičnih fluida. Koji će se postupak primijeniti ovisi o vrsti i svojstvu sirovine, primarnoj obrada smilja, kvalitativnom i kvantitativnom sastavu eteričnog ulja, a posebno o njegovoj primjeni što je detaljno opisano u radu.

Keywords

smilje; eterično ulje; destilacija; ekstrakcija

Hrčak ID:

162322

URI

https://hrcak.srce.hr/162322

Publication date:

17.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 6.386 *