Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 38 No. 6, 2015.
Original scientific paper
Utjecaj geografskih i klimatskih uvjeta na sadržaj tvari arome, polifenola i antocijana u crnim vinima erdutskog vinogorja istočne Slavonije
Anita Pichler
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Andrija Pozderović
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Anamarija Prskalo
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Iva Andrašek
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mirela Kopjar
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Abstract
Aroma vina je jedna od glavnih karakteristika koji određuje kakvoću vina te za potrošača ima vrlo važnu ulogu prilikom odabira vina. Miris vina predstavlja izrazito velik kvalitativni i kvantitativni kemijski
kompleks zato što sadrži preko tisuću hlapljivih spojeva identificiranih u vinu. Antocijani su u vodi topivi biljni pigmenti koji se na svijetlu reflektiraju od tamno crvene do plavičaste boje. To su spojevi koji
imaju odlučujuću ulogu u tvorbi boje i arome crnih vina. Pripadaju grupi flavonoida, a uloga istaknutih pigmenata je antioksidacijska zaštita grožđa od štetnog UV zračenja.
Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, flavonoida, antocijana te antioksidacijsku aktivnost u crnim vinima Erdutskog vinogorja Istočne Slavonije tijekom dvije uzastopne
godine. Ispitivani su uzorci vina Merlot, Pinot crni i Cabernet Sauvignon. Utvrđeno je da sorta, geografski položaj i klimatski uvjeti utječu na sadržaj aromatičnih spojeva, polifenola, antocijana te antioksidacijsku aktivnost u crnim vinima.
Rezultati analize vina su pokazali da je Cabernet Sauvignon imao najveći udio spojeva arome, dok je Pinot crni imao najmanji. Nije bilo značajne razlike u antioksidacijskoj aktivnosti ispitivanih vina. Crno
vino Erdutskog vinogorja sorte Pinot crni je imalo najveći sadržaj antocijana, u usporedbi sa ostalim ispitivanim vinima.
Keywords
crno vino; aromatični spojevi; polifenoli; antocijani; antioksidacijska aktivnost
Hrčak ID:
162324
URI
Publication date:
17.12.2015.
Visits: 2.273 *