Review article
POLIMORFIZAM PROTEINA MLIJEKA U GOVEDA
Jasmina Lukač-Havranek
; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Ino Čurik
; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Dubravka Samaržija
; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Neven Antunac
; Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Marijan Posavi
; Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Abstract
Otkrićem novih tehnika (DNA-hibridizacija-RFLP, PCR, HPLC, imunološke metode koje se služe monoklonskim antitijelima, 2 dimenzionalnom elektroforezom, itd...) moguće je utvrditi postojanje, do danas nepoznatih, genetskih varijanti i tako proširiti naše znanje o polimorfizmu proteina mlijeka. Razvoj elektroforetskih metoda povećava efikasnost, smanjujući cijenu određivanja genetskih varijanti i na taj način daje mnogobrojne mogućnosti da se teoretsko znanje o polimorfnosti iskoristi u stočarstvu. U ovom radu sistematizirani su podaci o genetskim varijantama proteina mlijeka u goveda: - ukratko je opisana biološka funkcija proteina koji pokazuju polimorfnost , - dat je prikaz otkrića, do danas poznatih, genetskih varijanti, - prikazana je primarna struktura po jedne genetske varijante za svaku frakciju kazeina, alfa-laktoglobulina i beta-laktoglobulina te njihova veza (razlike u aminokiselinama) s ostalim genetskim varijantama, - prikazani su mogući filogenetski odnosi genetskih varijanti, - iz literature su sakupljeni, tabelarno prikazani i razmatrani podaci o frekvencijama genetskih varijanti. Polimorfizam genetskih varijanti proteina mlijeka moguće je u stočarstvu višestruko iskoristiti što nas obavezuje na određivanje genetskih varijanti proteina mlijeka za goveda Hrvatske.
Keywords
Hrčak ID:
162460
URI
Publication date:
21.11.1992.
Visits: 1.010 *