Skip to the main content

Professional paper

Utjecaj genotipa na kemijski sastav maslinovog ulja

Tatjana Klepo ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split
Đani Benčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo


Full text: croatian pdf 246 Kb

page 44-53

downloads: 1.449

cite

Full text: english pdf 246 Kb

page 53-53

downloads: 416

cite


Abstract

Poznato je da su glavni čimbenici koji utječu na kvalitetu maslinovih ulja vrijeme berbe plodova, način berbe i transporta, način i vrijeme čuvanja ploda od berbe do prerade i način ekstrakcije ulja iz ploda masline. Kada optimaliziramo sve ove čimbenike tada nam je kvaliteta ulja direktna reprezentanta sorte, agrotehnike i elaiotehnike te pedo-klimatskih čimbenika. U radu je prikazan pregled rezultata istraživanja kemijskog sastava maslinovog ulja i senzorskih karakteristika u ovisnosti o genotipu masline.

Keywords

maslinovo ulje; kvaliteta; sorte maslina

Hrčak ID:

162617

URI

https://hrcak.srce.hr/162617

Publication date:

5.11.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.817 *