Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj različitih preparata za produženo trajanje cvijeta ruže u vazi (vase life)

Jasna Kraljičak ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Nada Parađiković ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Jasenka Ćosić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Monika Tkalec ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku


Full text: croatian pdf 153 Kb

page 14-21

downloads: 1.535

cite

Full text: english pdf 153 Kb

page 21-21

downloads: 323

cite


Abstract

Istraživanje trajanja rezanog cvijeta ruže u vazi provedeno je 2011. u laboratoriju Zavoda za bilinogojstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Za potrebe ovog istraživanja korištene su ruže mirisne sorte Red Naomi nizozemskog proizvođača Schreurs uzgojene na OPG Maltar u Valpovu. Kao medij u pokusu korištena je obična voda iz slavine, Chrysal clear i gel Crystal soil. Srednja temperatura tijekom pokusa iznosila je 24,3ºC. Statističkom obradom podataka utvrđena je značajna razlika u trajanju rezanog cvijeta u vazi (vase life) u ovisnosti o mediju čuvanja rezanog cvijeta. Rezani cvijet ruže čuvan u Chrysal clear prosječno je trajao 11 dana, dok je rezani cvijet ruže čuvane u vodi trajao prosječno osam dana. Najmanje se dana očuvao rezani cvijet u gelu koji je propao nakon pet dana. Intenzitet transpiracije i gubitak tekućine u posudama u ovisnosti su jedan o drugome, kao i o mediju u kojem su biljke bile čuvane. Najveći intenzitet transpiracije utvrđen je kod rezane ruže čuvane u mediju Chrysal, a najmanji u gelu. Nakon petog dana pokusa na nekoliko stabljika ruža u gelu uočena je siva pahuljasta prevlaka te je izolacijom patogena utvrđeno da se radi o uzročniku sive plijesni Botrytis cinerea. Istraživanje ukazuje da primjena preparata Chrysal, koji sadrži glukozu, biocide i acidifere, utječe na trajnost cvijeta ruže i produžava život cvijeta u vazi (vase life), isto tako gel nepovoljno utječe na čuvanje rezanog cvijeta ruže.

Keywords

rezani cvijet ruže; život u vazi; Chrysal clear; gel Crystal soil

Hrčak ID:

163009

URI

https://hrcak.srce.hr/163009

Publication date:

19.12.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 3.005 *