Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 35 No. 6, 2012.
Review article
Primjena suvremenih tehnologija kontrolirane atmosfere u čuvanju voća
Sandra Voća
; Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Jana Šic Žlabur
; Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Stjepan Pilestić
Nadica Dobričević
Ante Galić
Abstract
Voćne kulture karakteristične po svom visokom sadržaju antioksidacijskih spojeva, ali i velikoj količini vode, zahtijevaju posebne uvjete tijekom perioda skladištenja, prvenstveno zbog održavanja nutritivnih i senzoričkih kvaliteta takvih plodova. Da bi period skladištenja voćne kulture bio što uspješniji, voćnu vrstu odmah nakon berbe potrebno je pripremiti, ovisno o vremenskom periodu skladištenja. Posljednjih nekoliko godina razvijaju se i posebne tehnike pripreme i skladištenja voćnih vrsta, a one uključuju promjenu sastava atmosfere u kojoj se neka vrsta skladišti, s glavnim ciljem produženja vijeka trajanja, ali i održavanja vanjskog izgleda, nutritivnih i senzoričkih kvaliteta voćnih plodova. U ovom preglednom radu opisani su temeljni zahtjevi voćnih vrsta za skladišnim uvjetima, tehnologija predčuvanja plodova voća, primjereni rashladni sustavi te suvremeni principi skladištenja voćnih plodova u uvjetima modificirane i kontrolirane atmosfere.
Keywords
tehnologija predčuvanja voća; pakiranje u modificiranoj atmosferi; kontrolirana atmosfera
Hrčak ID:
163011
URI
Publication date:
19.12.2012.
Visits: 3.819 *