Skip to the main content

Original scientific paper

Učinak kalcizacije karbokalkom na tlo, prinos i kvalitetu zrna kukuruza

Vlado Kovačević ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet
Domagoj Rastija ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet
Rezica Sudar ; Poljoprivredni institut Osijek
Dario Iljkić ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet


Full text: croatian pdf 259 Kb

page 54-60

downloads: 706

cite

Full text: english pdf 259 Kb

page 60-60

downloads: 302

cite


Abstract

Stacionirani poljski pokus kalcizacije karbokalkom (nusproizvod tvornice šećera) postavljen je u jesen 2000. na kiselom tlu (pHKCl 3,89). Karbokalk je dodan u količinama 0, 15, 30, 45 i 60 t ha-1. Pokus je postavljen prema slučajnom rasporedu u četiri ponavljanja (osnovna parcela 64.3 m2). Učinci kalcizacije prate se u kontinuitetu do 2012. godine. U ovome radu prikazana su svojstva tla i reakcija kukuruza uzgajanog na pokusnoj parceli 2010. godine. Kalcizacijom je značajno povećan pHKCl s 3,75 do 6,71. Također, povećana je pristupačnost fosfora u tlu s 20,3 na 26,9 mg P2O5 100g-1, dok je pristupačnost kalija smanjena s 29,4 na 25,5 mg K2O 100g-1. Prinos kukuruza na kontroli bio je 8,40 t ha-1, a kalcizacijom je povećan do 18%. Pri tome su razlike prinosa među četiri razine dodanog karbokalka bile u granicama statističke pogreške. Kalcizacijom s 30 i više t ha-1 signifikantno je povećan sadržaj proteina u zrnu (8,05%, odnosno 8,50%), dok je u povećanju sadržaja ulja bila djelotvorna i količina od 15 t ha-1 (2,80%, odnosno 3,03%). Sadržaj škroba u zrnu kalcizacijom je smanjen sa 72,98% na 72,43%, ali je pri tome učinkovita bila samo maksimalna količina od 60 t ha-1.

Keywords

kalcizacija; karbokalk; prinos zrna kukuruza; svojstva tla

Hrčak ID:

163014

URI

https://hrcak.srce.hr/163014

Publication date:

19.12.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 2.009 *