Skip to the main content

Review article

Biotehnologija u vinogradarstvu

Zvjezdana Marković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Darko Preiner ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Full text: croatian pdf 896 Kb

page 58-67

downloads: 1.384

cite

Full text: english pdf 896 Kb

page 67-67

downloads: 341

cite


Abstract

Posljednjih se godina sve više radi na poboljšanju kulture biljnih stanica i tkiva, na usavršavanju postojećih metoda u svrhu genetskog poboljšanja vinove loze (brže selekcije i oplemenjivanja), ozdravljivanja od virusa i brzog klonskog razmnožavanja. Tehnika mikropropagacije Vitis vrsta i sorata Vitis vinifere dobro je razrađena, a najviše korištena metoda za mikropropagaciju vinove loze je metoda nodijskih segmenata. Sve više pažnje se posvećuje dobivanju virus-free biljaka, a biljke ozdravljene od virusa mogu se dobiti kulturom meristema, uz primjenu termoterapije ili bez nje. Dobre je rezultate dalo i mikrocijepljenje, a u novije vrijeme i metoda krioprezervacije, te kombiniranje dviju spomenutih metoda. Međutim, da bi kultura tkiva i organa mogla značajnije utjecati na genetsko unapređenje vinove loze, potrebno je detaljno definirati protokole svake od tehnika za vinovu lozu.

Keywords

Vitis vinifera; kultura tkiva i stanica; mikropropagacija; genetsko unapređenje

Hrčak ID:

163277

URI

https://hrcak.srce.hr/163277

Publication date:

4.3.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.707 *