Skip to the main content

Review article

Dinja

Darko Kantoci


Full text: croatian pdf 295 Kb

page 61-64

downloads: 238

cite

Full text: english pdf 295 Kb

page 64-64

downloads: 285

cite


Abstract

Dinja (Cucumis melo) je cijenjena povrtna biljna vrsta koja se uzgaja zbog svojih aromatičnih plodova. Uzgaja se često, kako na velikim proizvodnim površinama, tako i u povrtnjacima na okućnicama. Osobito je cijenjena u kulinarstvu zbog karakterističnog mirisa i okusa. Podrijetlom je iz vrućih krajeva Afrike i Azije, no raste posvuda u svim toplijim krajevima i na snažnim, hranjivima bogatim tlima. Uspijevaju u krajevima s najmanje 6 mjeseci bez mraza i 3 mjeseca sa srednjim temperaturama iznad 20°C. U mnogim našim krajevima ne mogu dozrijeti. Dinje se uzgajaju poput krastavaca, a siju se direktno na gredicu ili se prvo uzgoje u klijalištu i kasnije presađuju na otvoreno.

Keywords

Hrčak ID:

164210

URI

https://hrcak.srce.hr/164210

Publication date:

21.12.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 1.442 *