Skip to the main content

Professional paper

Biološki aktivni spojevi glukozinolati i polifenoli u cvatu, listu i stabljici brokule (Brassica oleracea var. italica L.)

Ivana Radojčić Redovniković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Marina Cvjetko Bubalo ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Manuela Panić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Kristina Radošević ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu


Full text: croatian pdf 83 Kb

page 24-29

downloads: 768

cite


Abstract

Brokula (Brassica oleracea var. italica L.) je povrće koje se smatra izvornim oblikom cvjetače, a uzgaja se zbog zelenih cvjetnih izdanaka smještenih na razgranatoj mekanoj stabljici. Brokula je bogata bioaktivnim spojevima, glukozinolatima i polifenolima te se uvelike istražuje radi njihova korisnog djelovanja na ljudsko zdravlje. U literaturi je mnogo više radova o sastavu i udjelima bioaktivnih spojeva u cvatu nego u listovima i stabljici biljke. U ovom radu analizirani su ukupni i pojedinačni glukozinolati, ukupni polifenolni spojevi te njihov antioksidacijski kapacitet u svim jestivim dijelovima brokule (cvat, listovi, stabiljka). Utvrđeno je da je količina glukozinolata najveća u listu brokule pri čemu udio indolnih prevladava nad alifatskim spojevima što vrijedi i za cvat. U stabljici je veći udio alifatskih spojeva. Udio polifenolnih spojeva u uzorcima u rasponu je od 9,70-16,11 mg GE g-1 s. tv. u stabljici, od 17,65-31,08 mg GE g-1 s. tv. u cvatu i od 22,27-34,02 mg GE g-1 s.tv. u listu brokule. Veću antioksidacijsku aktivnost pokazuju uzorci s većom koncentracijom polifenola. Ti rezultati upućuju da ne samo cvat brokule već i ostali dijelovi biljke mogu biti vrijedan izvor bioaktivnih spojeva te ih se preporuča također koristiti u prehrani. Nadalje, nusproizvodi nakon berbe, stabiljke i listovi mogli bi se koristiti kao sirovina za njihovu izolaciju te eventualnu uporabu kao dodataka prehrani.

Keywords

brokula; glukozinolati; ORAC; polifenoli

Hrčak ID:

168266

URI

https://hrcak.srce.hr/168266

Publication date:

2.11.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.994 *