Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0404

Autohtoni sojevi roda Lactobacillus izolirani iz Istarskog sira kao potencijalne starter kulture

Nataša Hulak ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Microbiology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ana Žgomba Maksimović ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Microbiology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ana Kaić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Microbiology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Andrea Skelin ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Microbiology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Mirna Mrkonjić Fuka orcid id orcid.org/0000-0002-8494-8805 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Microbiology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 192 Kb

versions

page 282-292

downloads: 881

cite


Abstract

Tradicionalni Istarski sir proizvodi se od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka, bez dodatka starter kultura. Prema tome, specifična aroma i tekstura Istarskog sira pripisuje se, uz ostale faktore, metaboličkim procesima autohtone mikroflore od kojih vrste roda Lactobacillus imaju ključnu ulogu. Karakterizacija i izbor autohtonih sojeva laktobacila može dovesti do potencijalnog korištenje odabranih sojeva kao starter, zaštitnih ili probiotičkih kultura. U ovom istraživanju željeli smo istražiti tehnološki i probiotički potencijal sojeva Lactobacillus plantarum i Lactobacillus casei izoliranih iz tradicionalnog Istarskog sira pomoću metoda koje određuju njihov proteolitički, kazeinolitički, lipolitički, antimikrobni i hemolitički potencijal, kao i njihovu sposobnost zakiseljavanja, autoagregacije i preživljavanja u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Svih 12 reprezentativnih sojeva pokazuju nisku do umjerenu proteolitičku aktivnost te odsutnost lipolitičke i hemolitičke aktivnosti. Od 12 sojeva, 5 je pokazalo jaku sposobnost zakiseljavanja, spuštajući pH mlijeka ispod 5,00 nakon 24 sati inkubacije. Nadalje, gotovo svi izolati pokazuju antimikrobno djelovanje u odnosu na vrstu Serratia marcescens te slabo antimikrobno djelovanje u odnosu na Staphylococcus aureus i Listeria innocua. Istraživani sojevi pokazali su visoku prosječnu stopu preživljavanja u simuliranim uvjetima usne šupljine i dvanaesnika, dok je prosječna stopa preživljavanja u simuliranim želučanim uvjetima bila znatno niža. Nakon 5 sati inkubacije, autoagregacijska sposobnost svih istraživanih sojeva bila je niska.

Keywords

Istarski sir; Lactobacillus spp.; starter kulture; antimikrobno djelovanje

Hrčak ID:

168551

URI

https://hrcak.srce.hr/168551

Publication date:

14.11.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 2.208 *