Review article
https://doi.org/10.2478/v10004-007-0025-3
Zagađivala u ribama: razmatranja rizika i dobrobiti
Lucio G. Costa
Abstract
Ribe su zdravi izvor prehrambenih proteina te su bogate hranjivim tvarima poput omega-3 masnih kiselina. Dokazano je blagotvorno djelovanje konzumacije ribe pri koronarnim srčanim bolestima, moždanom udaru, makularnim degeneracijama uzrokovanim dobi te rastom i razvojem. Međutim, ovakvo djelovanje može osujetiti prisutnost zagađivala poput metilžive (MeHg), dioksina, poliklorbifenila (PCB-a) te drugih halogeniranih perzistentnih organskih zagađivala. MeHg je znana po neurotoksičnome djelovanju tijekom razvoja, na što su upozorila neka istraživanja na životinjama te slučajevi otrovanja ljudi u Japanu i Iraku. Riba je glavni izvor izloženosti opće populacije metilživi, a veliki grabežljivci (sabljarka, tuna) sadržavaju najveće razine ovog zagađivala. Regulacijske su agencije stoga odredile privremeni podnošljivi tjedni unos od 0.7 µg kg-1 do 1.6 µg kg-1. Zabrinutost zbog zagađenja ribe dioksinima i PCB-ima nalik dioksinu proizlazi iz njihove kancerogenosti, imunotoksičnosti te reprodukcijske i razvojne toksičnosti. Izgleda da uzgojene i ulovljene neuzgojene ribe imaju podjednake razine zagađivala. Stoga valja imati na umu preporuke za ograničenje potrošnje pojedinih vrsta riba u djece, trudnica i žena u reprodukcijskoj dobi. Promišljanja koja pažljivo odvaguju rizike i dobrobit trebaju promicati konzumaciju ribe uz smanjenje izloženosti toksičnim zagađivalima.
Keywords
dioksini; koronarna srčana bolest; metilživa; poliklorbifenili; razvojna neurotoksičnost
Hrčak ID:
16537
URI
Publication date:
26.9.2007.
Visits: 3.380 *