Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 39 No. 6, 2016.
Professional paper
Uloga glukozinolata u obrani biljaka od nametnika
Ivana Radojčić Redovniković
; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Marina Cvjetko Bubalo
; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Manuela Panić
; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Kristina Radošević
; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Abstract
Glukozinolati su složena klasa spojeva tioglukozidne strukture svojstvena biljkama porodice Cruciferae, u koju ubrajamo značajne kulture kao što su uljana repica, kupus, cvjetača, brokula, koraba, kelj, hren, gorušica. Sve biljke koje sadrže glukozinolate sadrže i endogeni enzim hidrolize - mirozinazu (β-tioglukozid-glukohidrolaza, EC 3.2.1.1) u odijeljenim dijelovima biljke. Oštećenjem tkiva oni dolaze u kontakt s enzimom mirozinazom te ovisno o strukturi glukozinolata nastaju različiti biološki aktivni produkti razgradnje, koji imaju čitav niz bioloških svojstava, od toksičnih do antikarcinogenih. Udio i sastav glukozinolata razlikuje se između biljnih vrsta te izmedu sorata istih vrsta te se mogu razlikovati unutar biljne jedinke ovisno o stupnju razvoja i vrsti organa. Različiti uvjeti okoliša u kojima se biljka nalazi, kao što su svjetlo, nutritivni status biljke, mehaničko oštećenje, infekcija fitopatogenima i oštećenja uzrokovana napadom insekata, mogu uzrokovati značajne promjene u sastavu i udjelu glukozinolata. Stoga postoji niz teorija o potencijalonoj ulozi glukozinolata u biljci, iako se njihova uloga u obrani biljke od insekata i fitopatogena smatra primarnom.
Keywords
glukozinolati; fitopatogeni; mirozinaza; nametnici; obrana biljaka
Hrčak ID:
172203
URI
Publication date:
20.12.2016.
Visits: 1.706 *