Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 40 No. 3, 2017.
Preliminary communication
https://doi.org/10.31727/gzb.40.3.8
Istraživanje učinka ekstrakta češnjaka (Alium sativum L.) u suzbijanju lisne uši (Hyalopterus pruni Geoffr.)
Kristijan Franin
; Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
Branka Perinčić
; Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
Tomislav Kos
; Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
Josipa Mustapić
Slaven Zjalić
; Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
Abstract
Lisne uši (Insecta: Aphidoidea) pripadaju jednoj od najvažnijih skupina poljoprivrednih štetnika širom svijeta. Često uzrokuju ozbiljne, ekonomske probleme na različitim poljoprivrednim kulturama. Ponekad, zbog pojave rezistentnosti ovih kukaca na konvencionalna sredstva za zaštitu bilja zaštita je jako složena. Za razliku od kemijskih sredstava biljni ekstrakti pokazuju pozitivni učinak na okoliš, biološku raznolikost i ljudsko zdravlje. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti učinkovitost različitih koncentracija vodenog i alkoholnog ekstrakta autohtonog (lokalni sortiment) i uvoznog češnjaka (Alium sativum L.) na šljivinu zelenu uš (Hyalopterus pruni Geoffr.). Pokus je obavljen u laboratorijskim uvjetima korištenjem Petrijevih posuda prethodno obloženih filter papirom na koji su postavljene lisne uši. U svaku Petrijevu posudu postavljeno je 15 jedinki. Vodeni i alkoholni ekstrakti su razrijeđeni u tri koncentracije (100%, 50% i 25%). Smrtnost kukaca je kontrolirana nakon 24 h i 48 h. Za izračun i korekciju mortaliteta korištena je Abott-ova formula. Statistički značajna razlika je uočena između tretmana i kontrole. Najveći učinak unutar 24 h je pokazao je 100 %-tni vodeni ekstrakt, kao i sve koncentracije alkoholnog ekstrakta. Najlošiji rezultat (9.99%) nakon 24 h je uočen kod 25%-tne vodene otopine. Nakon 48 h smrtnost je kod svih koncentracija bila veća od 75%.
Keywords
botanički pesticidi; češnjak; ekstrakt; lisne uši; otopina
Hrčak ID:
182490
URI
Publication date:
29.5.2017.
Visits: 1.766 *