Skip to the main content

Review article

Otapanje olova iz glazura zemljanog posuđa

D. Đurić ; Institut za medicinska istraživanja, Zagreb


Full text: croatian pdf 5.130 Kb

page 297-302

downloads: 551

cite


Abstract

U uvodu se ističe rasprostranjenost upotrebe zemljanog posuđa s olovnom glazurom u našoj zemlji, koja izaziva mnogobrojna teška otrovanja olovom među seoskim pa i gradskim stanovništvom. Kod niza slučajeva otrovanja izvršena je analiza olova originalnog uzorka hrane u posudi i nakon toga test topljivosti s octenom kiselinom (tablica I). Na osnovu tih rezultata diskutira se o faktorima, koji uvjetuju otapanje olova. Budući da je u literaturi prilično proučena zavisnost otapanja olova iz glazura o kemijsko-tehnološkim i mehaničkim osobinama glazure, autor je obratio pažnju proučavanju utjecaja sadržaja posude na topljivost olova iz njezine glazure. U serijama pokusa proučena je zavisnost otapanja olova iz glazure o temperaturi (grafikon 1), pH (grafikon 2) i o prisutnosti različitih anorganskih i organskih kiselina (tablica II). Na taj način dobiveni su kvantitativni, orijentacioni podaci, koji ilustriraju zavisnost otapanja olova iz glazure o grupi faktora u vezi s osobinama sadržaja posude. Na osnovu toga autor upozorava, da se u takvim posudama nikako ne smije držati hrana ili piće, koje sadržava organske kiseline, a pogotovu se ne smije takav sadržaj zagrijavati ili kuhati.

Keywords

Hrčak ID:

183536

URI

https://hrcak.srce.hr/183536

Publication date:

25.9.1958.

Article data in other languages: english

Visits: 1.464 *