Original scientific paper
https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3085
Antimikobakterijski potencijal eteričnog ulja plodova borovice (Juniperus communis) u pitkoj vodi
Dolores Peruč
orcid.org/0000-0002-1933-2692
; Department of Microbiology and Parasitology, Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Ivana Gobin
orcid.org/0000-0002-8956-4675
; Department of Microbiology and Parasitology, Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Maja Abram
orcid.org/0000-0003-4113-098X
; Department of Microbiology and Parasitology, Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Dalibor Broznić
orcid.org/0000-0003-3935-5338
; Department of Chemistry and Biochemistry, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Tomislav Svalina
; Department of Agricultural Karst, Polytechnic Marko Marulić, Knin, Croatia
Sanja Štifter
orcid.org/0000-0001-8678-5483
; Department of Pathology, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Mladenka Malenica Staver
orcid.org/0000-0002-9030-5339
; Department of Biotechnology, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Brigita Tićac
; Department of Microbiology and Parasitology, Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Abstract
Ispitali smo aktivnost eteričnih ulja borovice [Juniperus communis (J. communis)], smilja (Helichrysum italicum), kadulje (Salvia officinalis), lavandina (Lavandula hybrida), lovora (Laurus nobilis) i tuje (Thuja occidentalis) prema sojevima Mycobacterium avium ssp. avium (M. avium), Mycobacterium intracellulare (M. intracellulare) i Mycobacterium gordonae (M. gordonae). Za određivanje minimalnih inhibicijskih koncentracija (MIK) i minimalnih baktericidnih koncentracija (MBK) testiranih eteričnih ulja koristili smo se metodom mikrodiluacije u tekućem bujonu (Middlebrook 7H9), a za određivanje minimalne efektivne koncentracije (MEK) umjesto bujona korištena je sterilna voda iz slavine kojoj je dodano 0,05 % Tweena 80. Dvostruka serijska razrjeđenja eteričnih ulja, počevši od 0,1 do 51,2 mg mL-1, u tekućem bujonu ili u sterilnoj vodi iz slavine inokulirana su s mikobakterijskom suspenzijom uz dodatak resazurina. Najučinkovitije eterično ulje prema svim ispitivanim sojevima mikobakterija bilo je eterično ulje J. communis s MBK / MIK / MEK vrijednošću od 1,6 mg mL-1. Metodom plinske kromatografije i masene spektrometrije analizirano je eterično ulje J. communis. Udio monoterpena iznosio je 70,54 %, a seskviterpena 25,9 %. Glavni monoterpenski ugljikovodici bili su α-pinen, sabinen i β-pinen. Eterično ulje J. communis pokazalo je značajan inhibicijski učinak na M. intracellulare i M. gordonae pri MEK i na M. avium pri dvostrukim MEK. Elektronskom mikroskopijom kod svih triju sojeva mikobakterija nakon izlaganja djelovanju eteričnog ulja J. communis otkrivene su značajne morfološke promjene stanične membrane i citoplazme. Učinak eteričnog ulja J. communis na destrukciju stanične membrane mikobakterija potvrđen je značajnim otpuštanjem unutarstaničnog materijala mjerenjem apsorbancije supernatanta pri 260 nm i 280 nm. Zaključno, u našem smo radu razvili novu metodu za ispitivanje antimikrobnog učinka eteričnih ulja ili drugih prirodnih tvari na netuberkulozne mikobakterije koja oponaša uvjete kao u vodenim sustavima. Prirodni proizvodi, osobito eterična ulja, imaju ne samo velik potencijal kao antimikrobni agensi nego i moguću praktičnu primjenu kao alternativni dezinficijensi.
Keywords
dezinfekcija vode; Juniperus communis (J. communis); Helichrysum italicum; Lavandula hybrida; Laurus nobilis; mikrodilucija u vodi; minimalna efektivna koncentracija; Mycobacterium avium; Mycobacterium gordonae; Mycobacterium intracellulare; netuberkulozne mikobakterije; pitka voda; Salvia officinalis; Thuja occidentalis
Hrčak ID:
196023
URI
Publication date:
20.3.2018.
Visits: 2.124 *