Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0009

Molekularna karakterizacija i otpornost na antibiotike bakterije Clostridium perfringens izolirane iz trupova goveda i ovaca u klaonicama Shiraza u južnom Iranu

Saeid Hosseinzadeh ; Department of Food Hygiene and Public Health, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Maryam Bahadori ; Department of Pathobiology, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Maryam Poormontaseri ; Department of Food Hygiene and Public Health, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Maryam Dehghani ; Department of Basic Sciences, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Mahdi Fazeli ; Department of Basic Sciences, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Saeed Nazifi ; Department of Clinical Studies, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran


Full text: english pdf 7.373 Kb

page 581-591

downloads: 621

cite


Abstract

Trovanje hranom uzrokovano bakterijom Clostridium perfringens tipa A često uzrokuje C. perfringens enterotoksin (CPE), kodiran kromosomskim cpe. Kontaminacija mesa s C. perfringens obično uzrokuje otrovanje hranom. Da bismo doznali više informacija o uzročniku, iz trupova goveda i ovaca zaklanih u klaonicama Shiraza, identificirali smo tip A koji sadržava gene cpe i netB. Osim toga, u izoliranim bakterijama C. perfringens utvrdili smo prevalenciju plazmida rezistentnih na antibiotike. Obriskom cijele vanjske i unutarnje površine nasumično odabranih trupova, prikupljeno je 200 uzoraka koji su obrađeni selektivnom kulturom na sulfadiazin-polimiksin sulfatnom agaru (SPS). Sumnjive kolonije dodatno su identificirane primjenom specifičnih početnica kako bi se potvrdila prisutnost gena cpa, cpe, netB te gena za otpornost na tetraciklin i enrofloksacin. Naši su rezultati pokazali da je PCR analizom od 90, odnosno 70 kolonija pozitivnih kultura iz uzoraka goveda i ovaca, njih 40 %, odnosno 35,7 % identificirano kao C. perfringens tipa A. Štoviše, iz izolata tipa A dobivenih od goveđih trupova, samo je jedan izolat (2,7 %) bio pozitivan i za gene cpe i za netB. MIC vrijednosti također su pokazale visoku razinu otpornosti na tetracikline kod goveda (45,8 %) i ovaca (92,3 %), dok su svi PCR pozitivni na C. perfringens tipa A bili osjetljivi na enrofloksacin. Visoka prevalencija bakterije C. perfringens kod zaklanih životinja zajedno s visokom stopom otpornosti na tetraciklin upućuje na potrebu za oprezom u primjeni antibiotika kod životinja koje služe za ljudsku hranu.

Keywords

Clostridium perfringens; genomi cpe i netB; otpornost na antibiotike

Hrčak ID:

206831

URI

https://hrcak.srce.hr/206831

Publication date:

15.10.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.870 *