Professional paper
KAKO OSNAŽITI ORIJENTACIJU PROIZVODNJE NA HRANE AUTOKTONE KVALITETE
Darko Vlahović
; Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Split
Abstract
Našim primorskim turističkim regijama opravdano se upućuju prigovori da nemaju dovoljno autoktonih prehrambenih proizvoda, te da u ponudi
zanemaruju prednosti zdrave mediteranske prehrane. Umjesto bezglavog uvoza hrane i raznih pića trebali bi aktivirati vlastite alimentarne izvore, primjenjujući ekološki ispravne tehnologije i odgovarajuće postupke glede oznake kontrolirane proizvodnje, te kontrolirati čistoću prirode i podrijetlo proizvoda. S nutricionističkoga gledišta uputno je što više favorizirati ribu, kao jednu od vodećih namirnica u ljudskoj prehrani. Ali isto tako je potrebno konzumirati ostale autoktone prehrambene artikle visoke kakvoće, koji mogu biti nezamjenjiv sastojak naših atraktivnih jelovnika. Autor se stoga zalaže za što hitniju valorizaciju orijentacije na vlastitu proizvodnju kvalitetne hrane, posebno afirmacijom obiteljskih gospodarstava. Proizvođači, kao nositelji agrarnih djelatnosti u kombinaciji s agroturizmom, mogu osiguravati najvrednije plodove zemlje i mora.
Keywords
autoktoni prehrambeni proizvodi; markica kvalitete; atraktivni jelovnici; mediteranska prehrana; agroturizam
Hrčak ID:
222549
URI
Publication date:
2.6.1999.
Visits: 771 *