Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.1

Ekološka poljoprivredna proizvodnja Hrvatske i turizam

Ivo Grgić orcid id orcid.org/0000-0003-3900-4925 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marko Ivanković orcid id orcid.org/0000-0003-0366-6409 ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
Marin Čagalj orcid id orcid.org/0000-0003-4193-7759 ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Mirjana Miličević ; Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
Magdalena Zrakić Sušac orcid id orcid.org/0000-0002-0577-1109 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.729 Kb

page 8-13

downloads: 771

cite


Abstract

U svijetu se sve veća pozornost posvećuje zdravlju pučanstva i očuvanju bioraznolikosti i prirodne ravnoteže. Briga za zdravlje je sve naglašenija kroz prehranu i vidljiva je kroz porast potražnje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina proizvedenih po ekološkim principima. Istovremeno, potrebni duži ili kraći odmori često su kombinacija „konzumacije turističkih sadržaja i gastronomije“. Blagodat koju ima Republika Hrvatska u ponudi turističkih sadržaja te u bogatstvu kvalitetnih poljoprivrednih proizvodnih resursa za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, prilika su za njihov jači sinergijski učinak. U radu se daje pregled razvitka ekološke poljoprivredne proizvodnje i promjene kod broja turista u Republici Hrvatskoj. U razdoblju od 2007. do 2017. godine površine pod ekološkom proizvodnjom porasle su za trinaest puta ali čine još uvijek mali dio (6,46%) ukupno korištenih poljoprivrednih površina. U 2017. godini ekološkom proizvodnjom se bavilo 4.023 proizvođača te se predviđa da bi u 2020. godini njihov broj porastao za 15,7% odnosno dosegao bi broj od 4.655. Dosadašnji značajan porast broja turista i ukupno ostvarenih noćenja mogao bi nastaviti daljnji porast, te se predviđa da bi u 2020. godini dosegnuo oko 117 milijuna noćenja, što bi u odnosu na 2018. bio porast od 15,4%. Ovo nam ukazuje na potrebu i mogućnost veće ekološke poljoprivredne proizvodnje i njene veće zastupljenosti u ukupnom tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Keywords

poljoprivreda; ekološka proizvodnja; turizam; Hrvatska

Hrčak ID:

223644

URI

https://hrcak.srce.hr/223644

Publication date:

28.7.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 2.174 *