Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 42 No. 4, 2019.
Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.8
Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola
Tihomir Moslavac
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Stela Jokić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Drago Šubarić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Lana Kelnerić
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Nina Berović
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Abstract
U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja sjemenki konoplje na iskorištenje ulja. Ispitivani su parametri frekvencija elektromotora, veličina otvora glave preše za izlaz pogače i temperatura grijača glave preše. Također je istraživan utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost ulja konoplje, sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista. Od prirodnih antioksidansa korišteni su ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, sintetski antioksidans BHA te sinergist limunska kiselina. Uzorci ulja zagrijavani su u mikrovalnoj pećnici kod konstante snage u različitom vremenskom periodu. Također su uzorci zagrijavani kod različite snage uređaja i konstantnom vremenskom periodu. Rezultat testa ubrzane oksidacije ulja konoplje izražen je peroksidnim brojem. Porastom frekvencije elektromotora i veličine otvora glave preše za izlaz pogače dolazi do smanjenja količine proizvedenog ulja konoplje. Porastom temperature glave preše povećava se proizvodnja sirovog ulja i hladno prešanog ulja. Mikrovalnim zagrijavanjem uzoraka ulja u vremenu 10-50 minuta dolazi do porasta temperature i peroksidnog broja, dolazi do porasta oksidacijskog kvarenja ulja. Najveća stabilnost ulja konoplje postignuta je kombinacijom ekstrakta ružmarina i sinergista limunske kiseline.
Keywords
sjemenke konoplje; hladno prešanje; mikrovalno zagrijavanje; oksidacijska stabilnost; antioksidansi; sinergisti
Hrčak ID:
223814
URI
Publication date:
28.7.2019.
Visits: 2.320 *