Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0274

Iskorištavanje hrane, metaboliti u krvi i ponašanje pri unosu hrane u teladi sahival pasmina odabrane s obzirom na visoki ili niski ostatni unos hrane

Anil K. Singh ; Department of Animal Nutrition, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, U.P. Pandit Deen Dayal Upadhyaya Pashu-Chikitsa Vigyan Vishwavidyalaya Evam Go-Anusandhan Sansthan, Mathura, India
Muneendra Kumar orcid id orcid.org/0000-0002-1316-9249 ; Department of Animal Nutrition, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, U.P. Pandit Deen Dayal Upadhyaya Pashu-Chikitsa Vigyan Vishwavidyalaya Evam Go-Anusandhan Sansthan, Mathura, India
Vinod Kumar ; Department of Animal Nutrition, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, U.P. Pandit Deen Dayal Upadhyaya Pashu-Chikitsa Vigyan Vishwavidyalaya Evam Go-Anusandhan Sansthan, Mathura, India
Debashis Roy ; Department of Animal Nutrition, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, U.P. Pandit Deen Dayal Upadhyaya Pashu-Chikitsa Vigyan Vishwavidyalaya Evam Go-Anusandhan Sansthan, Mathura, India
Raju Kushwaha ; Department of Animal Nutrition, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, U.P. Pandit Deen Dayal Upadhyaya Pashu-Chikitsa Vigyan Vishwavidyalaya Evam Go-Anusandhan Sansthan, Mathura, India
Shalini Vaswani ; Department of Animal Nutrition, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, U.P. Pandit Deen Dayal Upadhyaya Pashu-Chikitsa Vigyan Vishwavidyalaya Evam Go-Anusandhan Sansthan, Mathura, India
Avinash Kumar ; Department of Animal Nutrition, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, U.P. Pandit Deen Dayal Upadhyaya Pashu-Chikitsa Vigyan Vishwavidyalaya Evam Go-Anusandhan Sansthan, Mathura, India


Full text: english pdf 14.441 Kb

page 481-503

downloads: 473

cite


Abstract

Ovo istraživanje imalo je za cilj, na temelju proizvodnje, ponašanja kod unosa hrane i metabolita u krvi, procijeniti razlike u iskorištavanju hrane između sahival teladi s niskim ostatnim unosom hrane i visokim ostatnim unosom hrane (Residual Feed Intake - RFI). Osamnaest sahival teladi ženskog spola (u dobi od 10 do -14 mjeseci i tjelesnoj masi od 100 do 125 kg) hranjeno je 90 dana, ad libitum, kompletnim mješovitim obrokom. Ostatni unos hrane kretao se od -0,53 do 0,40 kg suhe tvari/d, sa srednjom vrijednošću od -0,27 kod sahival teladi s niskim ostatnim unosom i srednjom vrijednošću od 0,17 kg kod sahival teladi visokim ostatnim unosom hrane. Iako je telad s niskim ostatnim unosom hrane u odnosu na onu s visokim ostatnim unosom hrane konzumirala 26% manje suhe tvari i zahtijevala 35 % manje uzdržne energije za metabolizam tijela, prirast obje skupne teladi kretao se po sličnoj stopi. Telad s niskim ostatnim unosom hrane imala je učinkovitiju hranidbu što su pokazali i standarni pokazatelji prema kojima je ta telad provela hranidbu u kraćem vremenu, uz kraće žvakanje i preživanje. U usporedbi s teladi koja ima viši ostatni unos hrane, telad s niskim ostatnim unosom hrane imala je u plazmi veće koncentracije inzulinu-sličnog faktora rasta-1 (IGF-1), hormona rasta (GH) i kreatinina, te niže koncentracije albumina, dušika iz ureje i triglicerida. Koncentracije ukupnih proteina, glukoze, kolesterola, neesterificirane masne kiseline (NEFA), betahidroksi maslačne kiseline (BHBA), kalcija (Ca) i fosfora (P) bile su slične u obje skupine teladi. Sažeto, telad s niskim ostatnim unosom hrane iskorištavala je hranu učinkovitije, provodeći kraće vrijeme i trošeći manje energije prilikom hranjenja, a varijacije metabolita u krvi mogle bi biti posljedica razlika u metabolizmu.

Keywords

učinkovitost; ponašanje pri hranjenju; metaboliti u plazmi; ostatni unos hrane; sahival pasmina

Hrčak ID:

225746

URI

https://hrcak.srce.hr/225746

Publication date:

30.9.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.502 *