Original scientific paper
https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.4.2484
Morfološke karakteristike klijanaca predivog lana ovisno o pH vrijednosti vodene otopine i temperature
Ivona Buranji
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Republic of Croatia
Ivana Varga
orcid.org/0000-0003-2985-8599
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Republic of Croatia
Miroslav Lisjak
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Republic of Croatia
Dario Iljkić
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Republic of Croatia
Manda Antunović
; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Republic of Croatia
Abstract
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj pet vodenih otopina različitih pH vrijednosti (pH 4,5; 5,5; 6,5; 7,5 i 8,5) i tri različite temperature (10, 15 i 20 ºC) na klijavost sjemena i morfološka svojstva klijanaca (dužina korjenčića, stabljike i ukupna dužina klijanaca) predivog lana. Naklijavanje sjemena predivog lana provedeno u kontroliranim uvjetima metodom rolanog filter papira u 4 ponavljanja tijekom 7 dana. Ukupna klijavost sjemena lana je iznosila prosječno 84%. Ovisno o temperaturi najveća klijavost je utvrđena pri 20 ºC (88%), što je bilo vrlo značajno (P<0,01) u odnosu na klijavost pri 10 ºC, koja je bila smanjena za 9%. Najveći udio zdravih i normalno razvijenih klijanaca utvrđen je na pH 5,5 (70%), a najmanji na pH 8,5 (59%). Ovisno o pH, nije utvrđen statistički značajan utjecaj na morfološka svojstva klijanaca lana (dužina klijanca, dužina korijenčića i dužina stabljike). Statistički vrlo značajane razlike (P<0,01) utvrđene su u dužini klijanca ovisno o temperaturi, pri čemu su se nakon 7 dana naklijavanja najveći klijanci razvili na 20 ºC (14,4 cm), a najmanji na 10 ºC (2,1 cm). Najmanja pH vrijednost (4,5), kao i najviša pH vrijednost (8,5) u ovom istraživanju rezultirale su nižim udjelom normalno razvijenih klijanaca (63%, odnosno 59%) te su u usporedbi s klijancima pri ostalim pH vrijednostima, klijanci razvili manji korijenčić i stabljiku.
Keywords
predivi lan; sjeme; temperatura; pH; klijavost
Hrčak ID:
230874
URI
Publication date:
19.12.2019.
Visits: 1.473 *