Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.4.2484

Morfološke karakteristike klijanaca predivog lana ovisno o pH vrijednosti vodene otopine i temperature

Ivona Buranji ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Republic of Croatia
Ivana Varga orcid id orcid.org/0000-0003-2985-8599 ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Republic of Croatia
Miroslav Lisjak ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Republic of Croatia
Dario Iljkić ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Republic of Croatia
Manda Antunović ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Republic of Croatia


Full text: english pdf 810 Kb

page 1135-1142

downloads: 375

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj pet vodenih otopina različitih pH vrijednosti (pH 4,5; 5,5; 6,5; 7,5 i 8,5) i tri različite temperature (10, 15 i 20 ºC) na klijavost sjemena i morfološka svojstva klijanaca (dužina korjenčića, stabljike i ukupna dužina klijanaca) predivog lana. Naklijavanje sjemena predivog lana provedeno u kontroliranim uvjetima metodom rolanog filter papira u 4 ponavljanja tijekom 7 dana. Ukupna klijavost sjemena lana je iznosila prosječno 84%. Ovisno o temperaturi najveća klijavost je utvrđena pri 20 ºC (88%), što je bilo vrlo značajno (P<0,01) u odnosu na klijavost pri 10 ºC, koja je bila smanjena za 9%. Najveći udio zdravih i normalno razvijenih klijanaca utvrđen je na pH 5,5 (70%), a najmanji na pH 8,5 (59%). Ovisno o pH, nije utvrđen statistički značajan utjecaj na morfološka svojstva klijanaca lana (dužina klijanca, dužina korijenčića i dužina stabljike). Statistički vrlo značajane razlike (P<0,01) utvrđene su u dužini klijanca ovisno o temperaturi, pri čemu su se nakon 7 dana naklijavanja najveći klijanci razvili na 20 ºC (14,4 cm), a najmanji na 10 ºC (2,1 cm). Najmanja pH vrijednost (4,5), kao i najviša pH vrijednost (8,5) u ovom istraživanju rezultirale su nižim udjelom normalno razvijenih klijanaca (63%, odnosno 59%) te su u usporedbi s klijancima pri ostalim pH vrijednostima, klijanci razvili manji korijenčić i stabljiku.

Keywords

predivi lan; sjeme; temperatura; pH; klijavost

Hrčak ID:

230874

URI

https://hrcak.srce.hr/230874

Publication date:

19.12.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.473 *