Veterinary Archives, Vol. 89 No. 6, 2019.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0584
Učinak dodataka biotina i cinka na zdravlje papaka i kvalitetu mlijeka mliječnih krava
Amandeep Singh
; Department of Veterinary Medicine, College of Veterinary Science, Guru Angad Dev Veterinary and Animal Sciences University, Ludhiana, Punjab, India
Swaran S. Randhawa
; Department of Veterinary Medicine, College of Veterinary Science, Guru Angad Dev Veterinary and Animal Sciences University, Ludhiana, Punjab, India
Raj S. Singh
orcid.org/0000-0002-9651-7316
; Department of Teaching Veterinary Clinical Complex, College of Veterinary Science, Guru Angad Dev Veterinary and Animal Sciences University, Ludhiana, Punjab, India
Abstract
Cilj ovoga istraživanja bio je procijeniti učinak dodataka biotina i cinkova sulfata (ZnSO4) na zdravlje papaka i kvalitetu mlijeka u mliječnih krava. Klinička hrome (n = 31) i zdrave krave (n = 28) odabrane su na temelju ocjene pokretljivosti (LS) te su slučajnim odabirom podijeljene u pokusnu i kontrolnu skupinu. Pokusnu skupinu činile su klinički hrome (CLT, n = 17) i zdrave (HT, n = 15) krave kojima je u hranu dodan 1 g 2 %-tnog biotina i 4 g ZnSO4 dnevno tijekom 4 mjeseca, Kontrolnu skupinu činile su hrome krave (CLC, n = 14 i zdrave krave (HC, n = 13). Pokretljivost, tjelesna kondicija te kvaliteta i količina mlijeka procijenjeni su prije i nakon završetka istraživanja. Također, prije i poslije dodavanja dodataka hrani provedena je kirurška obrada papaka te je promatrana vrsta i težina oštećenja papaka. Debljina tabana (ST) stražnjih papaka nekih krava mjerena je ultrazvučno u pokusnoj i kontrolnoj skupini. Podaci su analizirani omjerom vjerodostojnosti hi-kvadrat testa i parnog t-testa. Na kraju istraživanja uočen je znakovit napredak LS-a (P < 0,001); vjerodostojnosti hi-kvadrat testa i parnog t-testa. Neke su se od tih ocjena oštećenja pogoršale u krava u HC skupini krava. Debljina tabana povećala se u krava u pokusnoj skupini (P < 0,05), dok je u krava u kontrolnoj skupini smanjena (P < 0,05). Broj somatskih stanica u mlijeku (SCC) smanjen je (P < 0,05), dok su prinos mlijeka (P < 0,001) i sadržaj masti (P < 0,05) povećani u krava u pokusnoj skupini. Također, utvrđeno je znakovito smanjenje prosječnog broja SCC-a (P < 0,05) u zdravih krava u pokusnoj skupini. Zaključeno je da bi istodobno dodavanje biotina i cinkova sulfata u hranu moglo biti korisno u korekciji i prevenciji oštećenja papaka kao što bi moglo pridonijeti količini i kvaliteti mlijeka kod klinički hromih mliječnih krava.
Keywords
mliječne krave; hromost; oštećenja papaka; biotin; cink; kvaliteta mlijeka
Hrčak ID:
232834
URI
Publication date:
24.1.2020.
Visits: 2.253 *