Fragmenta phytomedica, Vol. 33 No. 4, 2019.
Original scientific paper
Utjecaj vrste hrane na razvojne osobine ličinaka brašnara i kvalitativni sastav brašna dobivenog njihovom preradom
Renata Bažok
orcid.org/0000-0003-1655-8140
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Tea Arvaj
Željana Bjelja
Helena Virić Gašparić
orcid.org/0000-0002-4275-4033
; University of Zagreb Faculty of Agriculture
Abstract
Uporaba kukaca za prehrambene svrhe smatra se prikladnim rješenjem za proizvodnju nutritivno vrijedne hrane u uvjetima povećanog porasta stanovništva. Prednosti njihovoga uzgoja u odnosu na uzgoj drugih životinja jesu niski troškovi proizvodnje, bolje iskorištenje hrane, manja emisija plinova te manji utrošak energije za proizvodnju hrane veće kalorijske vrijednosti u odnosu na meso domaćih životinja. Ličinke velikog brašnara (Tenebrio molitor L.) masovno se konzumiraju u Africi, Aziji, Americi i Australiji. Za potrebe prehrane ljudi ova se vrsta uzgaja na različitim vrstama hrane. Vrsta hrane kojom se hrane ličinke kukaca utječe na njihove razvojne osobine, a pretpostavka je da u slučaju brašnara može utjecati i na kvalitativni sastav brašna kojeg proizvodimo iz ličinaka. U provedenom istraživanju ličinke brašnara hranjene su jabukom, zobenim pahuljicama, kukuruznim i pšeničnim brašnom. Tijekom osam tjedana promatrane su razvojne osobine, mortalitet i težina ličinka. Od uzgojenih ličinka pripremljeno je brašno u kojem je ustanovljen sadržaj suhe tvari, pepela, proteina, vlakana, masti i šećera. Provedeno istraživanje potvrdilo je postavljenu hipotezu da vrsta hrane značajno utječe na razvojne osobine. Nakon ishrane jabukom mortalitet je ličinka najveći, njihov je razvoj usporen, a sastav brašna najlošiji je. Razvojne osobine ličinka hranjenih ostalim trima vrstama hrane i kvalitativni sastav brašna dobiven od tih ličinka manje se razlikuje. Između zobenih pahuljica, kukuruznog i pšeničnog brašna za uzgoj ličinka brašnara treba odabrati ekonomski najisplativiju opciju te voditi računa o eventualnim posebnim zahtjevima tržišta koje traži proizvode određenih kvalitativnih svojstava.
Keywords
brašnar; brzina razvoja; entomofagija; kvalitativni sastav brašna
Hrčak ID:
234132
URI
Publication date:
12.12.2019.
Visits: 1.199 *