Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.46419/vs.52.2.5

Minerali u ovčjem siru

Amina Hrković-Porobija orcid id orcid.org/0000-0002-9966-9411 ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Aida Hodžić ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Husein Ohran ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Nejra Hadžimusić ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Vinko Batinić orcid id orcid.org/0000-0001-5112-6728 ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Univerzitet u Mostaru, Mostar, Bosna i Hercegovina
Dinaida Tahirović orcid id orcid.org/0000-0002-8475-4111 ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Almira Softić orcid id orcid.org/0000-0003-4284-2663 ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Lejla Velić ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Aida Kustura orcid id orcid.org/0000-0003-0261-8771 ; Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Full text: english pdf 349 Kb

page 185-192

downloads: 824

cite


Abstract

Autohtoni travnički (vlašički) se sir proizvodi u planinskom području
centralne Bosne na planini Vlašić. Ovaj sir pripada skupini bijelih mekih sireva koji zriju u salamuri u anaerobnim uvjetima, proizvedeni od sirovog, termički neobrađenog ovčjeg mlijeka. Tehnologija proizvodnje je vrlo jednostavna i odgovara uvjetima proizvodnje u planinskim područjima. Sir je bogat izvor esencijalnih hranjivih sastojaka, posebice proteina, masti, vitamina i minerala. Cilj ovog istraživanja je određivanje koncentracija makro elemenata (Ca, Na, K, Mg, P) i mikro elemenata (Zn, Fe, Cu) u 15 uzoraka autohtonog ovčjeg sira tehnikom atomsko apsorpcijskom spektrometrijom (engl. Atomic absorption spectrometry, AAS) i spektrometrijom ultraljubičastim zrakama (engl. Ultravioletvisible spectrometry, UV-VIS). Tendencija povećanja Mg i K, Fe i Ca, Fe i Mg te Fe i P ustvrđena je u uzorku ispitivanog sira, ali bez statističke značajnosti. Vrijednosti koeficijenta korelacije pokazale su statističku značajnost na razini velike značajnosti razlika (P<0,01).

Keywords

ovca; sir; makro elementi; mikro elementi; AAS; UV-VIS spektrometrija

Hrčak ID:

239472

URI

https://hrcak.srce.hr/239472

Publication date:

1.12.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 2.241 *