Veterinary Archives, Vol. 90 No. 3, 2020.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0564
Bacillus amyloliquefaciens; meso kunića; prirast; imunološki indeks organa; imunološki status
Hongna Zhang
; Department of Teaching Affairs, Hebei University of Economics and Business, Shijiazhuang City, China
Jingbo Liu
; School of Animal Science and Technology, Shandong Agricultural University, Tai’an City, China
Zengmin Miao
; School of Life Sciences, Shandong First Medical University, Tai’an City, China
Abstract
Pokazalo se da bakterije roda Bacillus mogu poboljšati proizvodna svojstva i imunost pilića i svinja, pa je pretpostavka ovog rada da bi Bacillus amyloliquefaciens (BA) mogao učinkovito povećati prirast i imunološku sposobnost kunića za meso nakon odbića. S tom svrhom, istražen je učinak BA-a na prirast, imunološki indeks organa i imunološki status kunića mesne pasmine. Ukupno 160 kunića novozelandske pasmine nakon odbića (35 ± 3 dana), slučajnim je odabirom, podijeljeno u 4 skupine s 4 ponavljanja po skupini (n = 10 po ponavljanju, 5 mužjaka i 5 ženki). Kunići iz kontrolne skupine dobivali su osnovni obrok, dok je kunićima u pokusnim skupinama I, II i III u osnovni obrok dodavano 150, 300 i 450 mg/kg BA-a, ukupno osam tjedana. Rezultati su pokazali da je dodatak BA-a povećao dnevni prirast i smanjio konverziju hrane. Osim toga dodatak BA-a znakovito je povećao imunološke indekse slezene i timusa te razinu imunoglobulina M (IgM), komplementa 3 (C3) i 4 (C4) u pokusnim skupinama II i III (P < 0,05). Zaključeno je da bi dodavanje BA-a u obrok kunića za meso nakon odbića moglo doprinijeti povećanju njihova prirasta, imunološkog indeksa organa i imunološkog statusa.
Keywords
Hrčak ID:
241822
URI
Publication date:
22.7.2020.
Visits: 1.249 *