Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0802

Učinak praha avokada, suncokretova ulja te različitih omjera voluminozne i koncentrirane krme u obroku na unos hrane, probavljivost hrane i proizvodnost mladih ovnova

Clemente Lemus-Flores ; Postgraduate in Biological-Agricultural Sciences, Universidad Autónoma de Nayarit, Unidad Académica de Medicina Veterinaria y Zootecnia and Unidad Académica de Agricultura, Campo Xalisco, Nayarit, México
Job O. Bugarin Prado ; Postgraduate in Biological-Agricultural Sciences, Universidad Autónoma de Nayarit, Unidad Académica de Medicina Veterinaria y Zootecnia and Unidad Académica de Agricultura, Campo Xalisco, Nayarit, México
Fernando Grageola Nuñez ; Postgraduate in Biological-Agricultural Sciences, Universidad Autónoma de Nayarit, Unidad Académica de Medicina Veterinaria y Zootecnia and Unidad Académica de Agricultura, Campo Xalisco, Nayarit, México
Roberto Valdivia Bernal ; Postgraduate in Biological-Agricultural Sciences, Universidad Autónoma de Nayarit, Unidad Académica de Medicina Veterinaria y Zootecnia and Unidad Académica de Agricultura, Campo Xalisco, Nayarit, México
Isidro Ruiz Dimas ; Master’s Degree Student on the Postgraduate Course in Biological-Agricultural Sciences, Universidad Autónoma de Nayarit, México
Jorge A. Bonilla Cardenas ; Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, Santiago Ixcuintla Campo Experimental. Nayarit, México
José C. Segura Correa ; Universidad Autónoma de Yucatán, Campus Ciencias Biológicas y Agropecuarias, Mérida, Yucatán, México


Full text: english pdf 9.492 Kb

page 353-364

downloads: 465

cite


Abstract

Cilj rada bio je istražiti utjecaj različitih omjera između praha avokada i suncokretova ulja kao izvora energije, te različitih omjera između voluminozne i koncentrirane krme u obroku na unos hrane i proizvodnost mladih ovnova. Osim toga, in vitro istražena je probavljivost suhe tvari, probavljivost organske tvari i proizvodnja plina. Unos hrane mjeren je u obrocima koji su sadržavali prah avokada ili suncokretovo ulje uz omjer između voluminozne i koncentrirane krme od 60:40% ili u obrocima sa različitim omjerom voluminozne i koncentrirane krme uz dodatak 10% praha avokada ili suncokretova ulja. Dnevni prirast bilježen je tijekom 84 dana. Probavljivost suhe tvari in vitro određivana je 48 h, a proizvodnja plina in vitro 72 h od uzimanja uzoraka. Za određivanje metaboličke energije i probavljivosti organske tvari korišteni su parcijalna proizvodnja plina 24-ti sat, sirovi protein, sirova mast i pepeo. Niske razine praha avokada i suncokretova ulja u obroku rezultirale su najvišim unosom hrane te najvišom in vitro probavljivošću suhe tvari i in vitro proizvodnjom plina. Dnevni prirast bio je 0,28 kg u životinja kojima je davano 10% praha avokada, 0,30 kg u životinja kojima je davano 10% suncokretova ulja, pri čemu je omjer voluminozne i koncentrirane krme iznosio 40:60%. Dodavanje visokih razina praha avokada ili voluminozne krme u obrok dovelo je do nižeg unosa hrane kod mladih ovnova pa je zaključeno da je najpovoljnija razina dodanog praha avokada 10% uz omjer voluminozne i koncentrirane krme 40:60%.

Keywords

prihvatljivost; probavljivost; proizvodnja plina; avokado; ovnovi

Hrčak ID:

245187

URI

https://hrcak.srce.hr/245187

Publication date:

22.10.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.496 *