Veterinary Archives, Vol. 90 No. 4, 2020.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0802
Učinak praha avokada, suncokretova ulja te različitih omjera voluminozne i koncentrirane krme u obroku na unos hrane, probavljivost hrane i proizvodnost mladih ovnova
Clemente Lemus-Flores
; Postgraduate in Biological-Agricultural Sciences, Universidad Autónoma de Nayarit, Unidad Académica de Medicina Veterinaria y Zootecnia and Unidad Académica de Agricultura, Campo Xalisco, Nayarit, México
Job O. Bugarin Prado
; Postgraduate in Biological-Agricultural Sciences, Universidad Autónoma de Nayarit, Unidad Académica de Medicina Veterinaria y Zootecnia and Unidad Académica de Agricultura, Campo Xalisco, Nayarit, México
Fernando Grageola Nuñez
; Postgraduate in Biological-Agricultural Sciences, Universidad Autónoma de Nayarit, Unidad Académica de Medicina Veterinaria y Zootecnia and Unidad Académica de Agricultura, Campo Xalisco, Nayarit, México
Roberto Valdivia Bernal
; Postgraduate in Biological-Agricultural Sciences, Universidad Autónoma de Nayarit, Unidad Académica de Medicina Veterinaria y Zootecnia and Unidad Académica de Agricultura, Campo Xalisco, Nayarit, México
Isidro Ruiz Dimas
; Master’s Degree Student on the Postgraduate Course in Biological-Agricultural Sciences, Universidad Autónoma de Nayarit, México
Jorge A. Bonilla Cardenas
; Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias, Santiago Ixcuintla Campo Experimental. Nayarit, México
José C. Segura Correa
; Universidad Autónoma de Yucatán, Campus Ciencias Biológicas y Agropecuarias, Mérida, Yucatán, México
Abstract
Cilj rada bio je istražiti utjecaj različitih omjera između praha avokada i suncokretova ulja kao izvora energije, te različitih omjera između voluminozne i koncentrirane krme u obroku na unos hrane i proizvodnost mladih ovnova. Osim toga, in vitro istražena je probavljivost suhe tvari, probavljivost organske tvari i proizvodnja plina. Unos hrane mjeren je u obrocima koji su sadržavali prah avokada ili suncokretovo ulje uz omjer između voluminozne i koncentrirane krme od 60:40% ili u obrocima sa različitim omjerom voluminozne i koncentrirane krme uz dodatak 10% praha avokada ili suncokretova ulja. Dnevni prirast bilježen je tijekom 84 dana. Probavljivost suhe tvari in vitro određivana je 48 h, a proizvodnja plina in vitro 72 h od uzimanja uzoraka. Za određivanje metaboličke energije i probavljivosti organske tvari korišteni su parcijalna proizvodnja plina 24-ti sat, sirovi protein, sirova mast i pepeo. Niske razine praha avokada i suncokretova ulja u obroku rezultirale su najvišim unosom hrane te najvišom in vitro probavljivošću suhe tvari i in vitro proizvodnjom plina. Dnevni prirast bio je 0,28 kg u životinja kojima je davano 10% praha avokada, 0,30 kg u životinja kojima je davano 10% suncokretova ulja, pri čemu je omjer voluminozne i koncentrirane krme iznosio 40:60%. Dodavanje visokih razina praha avokada ili voluminozne krme u obrok dovelo je do nižeg unosa hrane kod mladih ovnova pa je zaključeno da je najpovoljnija razina dodanog praha avokada 10% uz omjer voluminozne i koncentrirane krme 40:60%.
Keywords
prihvatljivost; probavljivost; proizvodnja plina; avokado; ovnovi
Hrčak ID:
245187
URI
Publication date:
22.10.2020.
Visits: 1.496 *